Közeleg a tél, lassan itt a gumicsere ideje. Ennek kapcsán célszerű tisztázni azt a kérdést, hogy milyen gumi milyen felnire kerülhet.

A gumi és a felni kiválasztása is fontos kérdés. A gumi teremti meg a kapcsolatot a jármű és az aszfalt között, ezáltal hat a menetstabilitásra, nem beszélve a fékút fontosságáról. A felni közvetlenül hat a vezetési tulajdonságokra, így a biztonság mellett a kényelem szempontjából is jelentős szereppel bír.

Ez a legfontosabb szempont

A szabály szerint a felninek nem szabad túlnyúlnia a kerékdob körvonalán. Bölcs döntés, ha a felni és a gumiabroncs vásárlását összehangoljuk, amihez érdemes a gyártási ajánlást figyelmbe venni.

Egy 205/55 R16 profilú téli gumihoz a legoptimálisabb egy 6,5 collos felni. Ez egyébként nincs kőbe vésve, mert ehhez a konkrét gumiabroncsmérethez éppúgy jó bármilyen felni, ami 5,5 és 7,5 coll közé esik. Természetesen a felni, valamint a gumiabroncs átmérőjének meg kell egyeznie.

Használj online kalkulátort!

Jó hír, hogy nem kell találomra gumit és felnit vásárolni, hiszen a neten vannak erre kalkulátorok. Ha beírod a kedvenc böngésződ keresőjébe, hogy felnikereső vagy gumikereső, akkor hamar találni fogsz egy online alkalmazást.

A gumikereső működése

A gumikereső használata nagyon egyszerű. Ha szeretnél egy új szett téli gumit vásárolni, akkor a legjobb, ha a jelenlegi gumid oldalfalán lévő számokat beírod ide. Meg kell adnod a szélességet, az úgynevezett perszámot, amit a perjel után találsz, a collméretet, valamint az utolsó két számjegyét a karakterláncnak.

Gumikra gyártó alapján is rákereshetsz. Kategóriák szerint a nyári és a téli gumik mellett a legtöbb gumisnál négy évszakos abroncsokat is találsz. Jármű-kategóriánként eltérő gumikat gyártanak, de akár kisteherautóhoz, terepjáróhoz vagy személyautóhoz keresel abroncsot, biztos lehetsz abban, hogy mindegyikhez fogsz találni akár online is.

Így használd a felnikeresőt!

A felnikereső használata nem bonyolultabb, mint a gumikeresőé. Először az autó márkáját, valamint a konkrét modellt szükséges megadni. Eltéveszteni sem fogod tudni, mert általában ezeket egy legördülő listából választhatod ki a különféle kalkulátorok esetében.

Ezt követően meg kell adni az autó gyártásának évét is. Végül a jármű típusát, valamint a motorját kell felvinni a keresőbe. Ha nem tudod fejből ezeket az adatokat, ne aggódj, mert a forgalmi engedélyben minden fontos adat benne van.

A felnikeresők rákérdeznek, hogy az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer, ismertebb nevén a TPMS szenzoros vagy anélküli. Adott esetben kérhetik a típus-jóváhagyási számot is.

Ezt követően már nincs más hátra, mint a listában megjelenő felnik közül kiválasztani a legszimpatikusabbat. Csakúgy, mint a gumik esetén, a felnik tekintetében is szűrhetsz gyártóra vagy akár árra is, de a tanúsítványok között is lehet válogatni.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.