A koronavírus-járvány második hulláma Magyarországot is elérte, a pandémia elleni védekezés pedig összefogást és kölcsönös odafigyelést követel mindenkitől.

Kötelező maszkhasználat

„Különösen igaz ez a fővárosi közösségi közlekedésre, hiszen az egy légtérben történő utazás során kötelességünk óvni egymás egészségét. A BKV által folyamatosan alkalmazott és rendszeresen ismételt higiéniai-és fertőtlenítő intézkedések hatása felerősíthető a kötelező maszkhasználati előírások maximális betartásával. Kérjük utasainkat, hogy a BKV járművein (is) minden esetben viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot, melynek részleteiről kívánjuk tájékoztatni utasainkat, valamint a közvéleményt.” – áll a BKV közleményében.

Ezek a LikeNews legfrissebb hírei

Hiányos ismeretek

Az elmúlt időszakban, bár marginális esetekről beszélünk, előfordultak olyan apróbb szóváltások, melyek a maszkviselési szabályok hiányos ismeretére vezethetőek vissza. Járművezető kollégáink és az előírásokat betartó utasaink érdekében fontos meghatározni, hogy jelenleg milyen higiéniai előírásokat kell figyelembe venni, amikor a közösségi közlekedést használjuk – írják.

Breaking: 20 éves fiatal férfi a koronavírus legfiatalabb áldozata Magyarországon | LikeNews

Elhunyt 33 krónikus beteg, 1085-re emelkedett az elhunytak száma, 13 134-en pedig már meggyógyultak. Az elhunytak között szerepel egy 20 éves férfi is, ő a járvány eddigi legfiatalabb áldozata hazánkban. A kormányzati portálon azt írták: a kormányhivatalok arra kérik az ügyfeleket, hogy akik még nem hosszabbíttatták meg személyi igazolványukat, útlevelüket vagy vezetői engedélyüket, minél hamarabb, és lehetőség szerint előzetes időpontfoglalás után keressék fel a kormányablakokat.

Hat éven aluliak

A vonatkozó, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX.18.) Kormányrendelet szerint a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Vannak kivételek

A maszkviselési kötelezettség alól felmentésre egyéb – akár orvosi igazolással is alátámasztott – betegség (pl.: asztma) során sem ad lehetőséget a jogalkotó, vagyis azoknak az utasainknak is kötelező a maszkhasználat, akiknek ilyen jellegű betegségük van.

A járművezetők kérdése

„Sarkalatos pontja a közösségi közlekedésnek a járművezető munkatársainkra vonatkozó szabályozás is. A szolgálatot ellátó kollégáinkra a Fővárosi Önkormányzat 21/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelete az irányadó. Ennek értelmében, bár minden munkatársunknak ajánljuk a maszkviselést, számukra ez azért nem kötelező, mert munkavégzésük zárt fülkében történik, így egyszerre teljesül a cseppfelfogás és az utasoktól való legalább kétméteres szociális távolság biztosítása. Abban az esetben viszont a járművezetőnek is kötelezően maszkot kell viselni, amikor bármilyen okból az utasok közé megy, vagy a megállóban kilép a zárt vezetőfülkéből.”

A vírus elleni védekezés

„A vírus elleni közös fellépés során Társaságunk maximálisan elkötelezett mind munkatársaink, mind az utasaink egészségének megőrzésében. Folyamatosan védőfelszerelést biztosítunk dolgozóinknak, valamint a BKV Zrt. járművekre vonatkozó takarítási rendje minden ágazat esetében tartalmazza a járművek napi szintű rendszeres vegyszeres, fertőtlenítő jellegű takarítását, ami magába foglalja a vezetőállásokat, és az utasokkal érintkező felületeket, így például a kapaszkodókat, az ülések és támlák műanyag peremeit, felületeit, a nyomógombokat és környezetüket, az ajtókat, a vezetőfülke valamennyi kezelőszervét, az üléseket.” – számoltak be róla.

Kiemelt kép: Illusztráció