A kormány bejelentése szerint napközis táborokat már lehet tartani, az ottalvós táborokra viszont még legalább egy hónapot kell várni.

A legtöbb szervező már februárban meghirdette táborait, így csak a “startpisztolyra” vártak, vagyis arra, hogy fogadhassák a foglalásokat. Ezért ottalvós táborokra is lehet már jelentkezni, ha pedig mégsem engedélyezik a megtartásukat, akkor a foglalót mindenki visszakapja – mondta a taborfigyelo.hu vezetője, Tóth Béla kedden a Kossuth rádióban.

A foglalások elindítására azért is volt szükség, mert arra számítanak, hogy túljelentkezés lesz, így a táborok ára néhány héten belül, akár 25-30 százalékkal is megdrágulhat. “Úgyhogy én azt javaslom a kedves szülőknek, hogy minél előbb foglaljanak tábort, hogy biztosítsák a gyermeknek a táborhelyet, méghozzá normális áron” – fogalmazott Tóth Béla.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a táborokról azt mondta: egyelőre napközbeni ellátást biztosító táborokat lehet szervezni, a bentlakásos és a vándortáborokról a járványügyi helyzet alakulásától függően születhet döntés. 

Hangsúlyozta azonban, hogy csak egészséges gyermek és személyzet lehet a táborokban, a szülőknek, illetve más felnőtteknek – az étkeztetést, a műszaki hátteret biztosító személyzetet is beleértve – igazolásként ki kell tölteniük a jogszabályban szereplő formanyomtatványt – írja az ittlakunk.hu

Minden tábornak rendelkeznie kell elkülönítővel – 300-nál nagyobb létszám esetében helyben tartózkodó orvossal is -, továbbá védőfelszereléssel az esetleg megbetegedő gyerekek miatt.

A táborokban biztosítani kell 20 emberre egy mosdóhelyiséget, a tábornyitás előtt gondoskodni kell a rovar- és rágcsálóirtásról, a veszélyes anyagok – fertőtlenítőszerek, takarítószerek – tárolására pedig szigorú szakmai szabályokat kell alkalmazni a mérgezések elkerülése érdekében.

Müller Cecília úgy fogalmazott: elsősorban a szabadtéri tevékenységeket ajánlják a táborozóknak, ha pedig az időjárás miatt zárt térbe kényszerülnek, akkor a kiscsoportos foglalkozásokat és a megfelelő távolságtartás biztosítását. A kisebb gyerekeket meg kell tanítani a higiénés szabályokra, a nagyobbakat pedig a szülők is elláthatják alkoholbázisú kézfertőtlenítővel, törlőkendőkkel, de a gyakori és alapos szappanos kézmosást nem helyettesítheti semmi.

Kiemelt kép: illusztráció