„Mind próbálunk úgy tenni, mintha normálisak lennénk” – kevés találóbb felütéssel lehetne kezdeni egy klinikai szakpszichológussal való beszélgetést…

Az Elviszlek magammal legújabb epizódjának vendége, dr. Almási Kitti, akivel D. Tóth Kriszta egyebek mellett azt a témát is körüljárja, mennyire mernek önazonosak lenni az emberek, mit lehet kezdeni a negatív kritikával, és hogyan formálja át az embert, ha mindent elveszít. De dr. Almási Kitti ősszel megjelenő könyvéből is ízelítőt kaphatnak a nézők.

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológusés DTK rögtön a beszélgetésük elején azt feszegetik, mennyire tér el egymástól a valóság, és az a kép, amit a külvilág felé mutatunk magunkról – persze az is érdekes kérdés a téma kapcsán, mi számít egyáltalán normálisnak. Egy biztos, az ember folyton igyekszik megfelelni az elvárásoknak. A nagyon alkalmazkodó emberek azonban Kitti szerint alig élik meg, hogy élnek. „Alapvetően mindenki szerepet játszik” – teszi hozzá. Ő maga például elég vadóc lány volt az egyetemen, a karrierje kezdetén azonban, ahogy ő fogalmaz, „picit ráfeszült” az előadói, pszichológusi szerepre, és arra, mennyit mutasson magából.

A negatív kritika persze senkit sem kerül el, aki a nyilvánosság elé áll, de Kitti idővel rájött, hogyan kezelheti őket. „Nem szabad úgy élni, amire a legtöbben be vagyunk huzalozva, hogy inkább a félelmekre koncentrálunk, csak nehogy sérüljünk” – mondja. Ezt a saját bőrén is keményen megtapasztalhatta: hihetetlenül megacélozta az az időszak, amikor a családja mindenét elvesztette.

„Édesapám bizonyos rossz döntéseinek köszönhetően omlott össze minden – nem nullára, mínuszra. Az, hogy mindent el kellett adnunk, nem volt kérdés.” Dr. Almási Kitti ennek hatására nemcsak azt tanulta meg, hogy csupán magára számíthat, hanem azt is, mennyire fontos a fegyelem és a megoldásközpontú hozzáállás. Óriási ajándéknak tartja, hogy megtudhatta, mire képes, ha rákényszeríti a sors – ebből a tapasztalatából pedig sokat ad át másoknak is az előadásain és a könyvein keresztül. A legújabb kötete Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság? címmel éppen ősszel jelenik meg, amelyben helyet kaptak olyan tabutémák is, mint a szexualitás és a pornófogyasztás – DTK az anyaság mellett erről is kérdezte a műsorban.

A dr. Almási Kittivel készült beszélgetés D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorának legújabb epizódja, amely a wmn.hu magazin YouTube-csatornáján látható.

Kiemelt kép: Fotó: WMN/YouTube