Valódi téli időnek nézünk elébe, bár talán ez így januárban annyira nem is furcsa. Mutatjuk, milyen idő lesz Európában és itthon.

Időjárási helyzet Európában:

Délnyugat-Európában – az ott elhelyezkedő magasnyomású légköri képződménynek köszönhetően – általában több órára kisüt a nap és száraz az idő.

Anticiklon

Anticiklon található a Kelet-európai-síkság felett is, de ott egyaránt előfordulnak napos és borult, ködös vidékek.

Ciklon

A kontinens délkeleti tájain ciklon okoz sok helyütt felhős, esős időjárást.

Ezeken a területeken havazhat

Markáns ciklon örvénylik Dél-Skandinávia feletti középponttal, ennek hosszan elnyúló frontrendszere a Lengyel-síkságon át a Földközi-tenger középső medencéjéig húzódik. Felhőzetéből sokfelé hull csapadék: általában hó, délebbre havas eső, eső is. Az utóbbi ciklon fokozatosan kelet felé helyeződik, hátoldalán északi áramlással egyre hidegebb levegő árasztja el szárazföldünk belsejét, így a Kárpát-medence térségét is.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Estig a felhőátvonulásokból csak néhol valószínű hózápor. Éjjel észak felől csaknem mindenütt beborul az ég. Több helyen várható havazás, hózápor, délen, délnyugaton elvétve havas eső, ónos eső sem kizárt.

A keleti megyékben várható havazás

Csütörtökön egyre többfelé vékonyodik, szakadozik a felhőtakaró, de főként az északkeleti megyék fölé még érkezhet vastagabb felhőzet is. Napközben egyre kevesebb helyen, főként a keleti megyékben várható havazás, hózápor.

Viharos lökések

Szerdán a nyugati, északnyugati szelet főként a középső országrészben, valamint az Észak-Dunántúlon sokfelé erős, eleinte helyenként viharos lökések kísérik. Csütörtökön az ország nagy részén erős, a Dunántúlon sok helyütt viharos lesz az északnyugati szél, csupán az északkeleti tájakon maradhat mérsékelt a légmozgás.

A legalacsonyabb hőmérséklet

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, -7 fok között alakul, az átmenetileg kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb hőmérséklet

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -1 és +5 fok között várható.

Kiemelt kép: Illusztráció