Világviszonylatban is egyedülálló tesztmérést valósít meg a Budapesti Műszaki Egyetem a partnereivel, az Ericssonnal, Magyar Telekommal, Knorr-Bremsével és a Magyar Közúttal az M86-os úton Csornánál. 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és partnerei osztrák iparági szereplők közreműködésével június 24-27. között egyedülálló járműipari tesztmérést végez az M86-os út csornai elkerülő szakaszán.

Az út csornai elkerülő szakaszán közforgalomtól elzárt területen tesztelik az önvezető autózás fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos 5G technológiára épülő intelligens infrastruktúra fejlesztéseket. A projekt informatikai, telekommunikációs és autóipari szempontból egyaránt kuriózumnak számít. 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló “Központi rendszer architektúra fejlesztése autonóm jármű tesztek és működtetéshez kapcsolódó szolgáltatásokhoz (2019-2.1.14-ÖNVEZETŐ-2019-00001)” elnevezésű projekt célja inkubációs tesztkörnyezetet biztosítani a hazai és a nemzetközi autóipari szereplők számára.

A projekt keretében egy szenzorokkal gazdagon felszerelt közforgalmi útszakasz kialakítása világviszonylatban is egyedülálló lehetőséget kínál majd az intelligens infrastruktúrák, valamint a részben vagy teljesen önvezető járművek fejlesztéséhez.

Ez az esemény a több napos mérési sorozat a projekt első mérföldköve lesz, amely során a kutatók a lezárt intelligens útszakaszon közlekedő, speciális eszközökkel felszerelt személy- és tehergépjárművek segítségével tesztelik a kooperatív környezetérzékelés előnyeit, 5G technológiára épülő adatkommunikációs lehetőségekkel támogatva – írja az autószektor.huű

Kiemelt kép: Önvezető autó belülről