A kormány eltörölné az önkormányzati engedélyeket, így országosan életbe léphet a kerti hulladékok eltüzelésének mindenkire, minden időszakban érvényes tilalma.

A nyílt téri avar- és kertihulladék-égetés teljes körű, időbeli hatály nélküli, az ország egész területére vonatkozó betiltásával egyenértékű a parlament előtt fekvő kormányjavaslat – írja a Népszavára hivatkozva a Napi.hu.

A Nagy István agrárminiszter jegyezte környezetvédelmi módosítócsomag egy pontja törli a területet szabályzó, 1995-ös törvény azon pontját, miszerint az önkormányzatok jogosultak a nyílt téri avar- és kertihulladék-égetésről saját rendeletet alkotni.

E törlés nyomán mindenütt életbe léphet a 2010-es levegővédelmi kormányrendelet, amelynek egy pontja szerint „hulladék nyílt téri égetése tilos”. A szöveges magyarázat egyértelművé teszi, hogy ez a nyílt téri avar- és kertihulladék-égetés tilalmával egyenértékű.

E tevékenység azért harapózhatott el mégis országszerte, mert a települések zöme eddig élt jogával és bizonyos időszakokra felmentést adtak az országosan voltaképp már tíz éve érvényes tilalom alól.

Teljes mértékben egyetért a tilalommal Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Megoldásként városiasabb környezetben az elszállítás kerülhet előtérbe, egy nagyobb telken pedig mindenki áshat magának egy gödröt, amibe hordva komposztálható az anyag.

Azt ugyanakkor nehezményezné, ha a módosítás alapján a jövőben soha senki semmilyen módon nem égethetné el az elhullott növényeket, akár egy erdőtisztítás során. Tapasztalatai szerint azonban érdemi hatósági ellenőrzés és büntetés híján az illegális hulladéklerakás vagy épp az otthoni szemétégetés tilalmának sincs különösebb foganatja.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének becslése szerint a hazai települések többsége, főleg a kisebbek az elmúlt évek során hoztak a nyílt avar- és kertihulladék-égetést valamiképp megengedő rendelkezést. Így a mostani változtatás is több millió embert érint, legyenek akár tüzelők, akár annak elszenvedői.

Nagyon szennyező a kerti tűz

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Ezt elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet és a magas nedvességtartalom okozza. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező.

Ami a PM10 részecskéket illeti, egy kupac avar elégetésével annyi jut belőlük a levegőbe, ami egy közepes település teljes légkörét beszennyezi egy őszi estén.

Mi a helyzet a grillezéssel?

Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva. Ez az jelenti, hogy a lehajtható fedelű grillsütőkre nem vonatkozik a tilalom, lehet grillezni velük a kertben.

Kiemelt kép: illusztráció