Szijjártó Péter a koronavírus-járvány kitörése óta először utazott Kínába. A külgazdasági és külügyminiszter ezért a kötelező koronavírusteszten is átesett Pejhajban. Ennek eredményéről tájékoztatott hétfőn a közösségi oldalán, közben egy horvát lap arról számolt be, hogy Orbán Viktor az Adrián nyaral.

„Negatív teszteredmény, kezdődhet a hivatalos program” – írta az agglomerációban, Dunakeszin élő, jelenleg a kínai Pejhajban tartózkodó Szijjártó Péter, aki vasárnap arról is beszámolt, hogy Kínában a teljes magyar delegációt tesztelték koronavírusra, az eredmények megérkezéséig pedig mindenki izolációban tartózkodott.

Negatív teszteredmény, kezdődhet a hivatalos program! A szigorú járványügyi intézkedések miatt videókonferencia…Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. augusztus 24., hétfő

A külügyminiszter beszámolója szerint hétfőn a szigorú járványügyi intézkedések miatt videókonferencián egyeztet a BYD, kínai energetikai vállalat vezetőségével a 260 embert foglalkoztató komáromi elektromosbusz-gyár bővítéséről, ezt követően pedig egy informatikai és vegyipari vállalatot is meglátogat.

Közben az egyik legolvasottabb horvát lap, a Jutarnji arról ír, hogy idén nyáron Orbán Viktor is Adriánál nyaralt. Ehhez az alábbi képet mellékelték.  

https://www.facebook.com/jutarnji.list/posts/10158757560726543

A cikk szerint a magyar miniszterelnök Hvar szigeténél bérelt a barátaival egy Hanse 575 típusú vitorlást, amiről megjegyezték, hogy már akár heti 2500 euróért is bérelhető, szóval jóval szerényebb, mintha ő is Szíjj László Lady Mrd-jára ült volna fel, amelyen nemrég éppen Szijjártó Pétert fényképezték le.

A 444.hu megkérdezte a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy meg tudja-e erősíteni a horvát lap értesülését, amire ő annyit közölt: „Orbán Viktor magánprogramjairól nem adunk tájékoztatást, csak a hivatalos tevékenységéről”. A Jutarnji cikkéből nem derül ki, hogy Orbán Viktor mikor vakációzhatott Horvátországban. 

A horvát lapban emlékeztetnek arra is, hogy a magyar miniszterelnök július elején még azt tanácsolta a magyaroknak, hogy több Balaton, kevesebb Adria, vagyis hogy a magyarok a járvány megfékezése érdekében inkább itthon nyaraljanak.

Igaz, már abban az interjúban is megjegyezte, hogy „az embernek egyszer egy évben látnia kell a tengert”

Két héttel később is hasonlót mondott a Kossuth Rádióban: „Én senkit nem beszélek le a külföldi nyaralásról, mert én tudom, hogy milyen: muszáj látni a tengert, tehát én is ehhez a csoporthoz tartozom, és egy-két napot nyilván ki kell menni a vízre, ez is rendben van, de mégis: több Balaton, kevesebb Adria. Az arányokat tartsuk meg, és a nyaralásunknak legalább a súlypontja maradjon Magyarországon”-  mondta a miniszterelnök.

Augusztus 21-én Orbán Viktor azt mondta a rádióban, hogy „déli irányba ne foglaljon, ne szervezzen nyaralást szeptembertől senki, aki pedig szeptember 1 után a déli irányból próbál visszajutni Magyarországra, az “bele fog ütközni a határvédelmi intézkedésekbe” – tette hozzá a miniszterelnök.

Kiemelt kép: montázs, Orbán Viktor képének forrása: Facebook/Orbán Viktor