A tegnapi bejelentéseket követően ma reggel hat órakor kezdte a munkát az operatív törzs azzal, hogy áttekintette a kórházi kapacitásokat, számba vette a rendelkezésre álló kórházi ágyakat, ápolókat és orvosokat, a beüzemelt és a beüzemelhető lélegeztetőgépeket – közölte a miniszterelnök a Facebookra feltett rövid videóban.

Orbán Viktor elmondta, hogy kedd este összehívta a védelmi bizottságok vezetőit:

Folytatódik a kormányülés

„Az utasításokat megkapták, és így tudják majd érvényesíteni a meghozott korlátozó intézkedéseket” – fogalmazott. Elmondta azt is, szerdán nyolc órakor folytatódik a kormányülés, ahol Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter számol be a gazdaságvédelmi akcióterv helyzetéről.

Annyi munkahelyet fognak létrehozni, amennyit a vírus tönkretesz

„Mert miközben védekezünk a vírus ellen, az országnak működnie kell, a gazdaságnak működnie kell, és be akarom tartani azt az ígéretemet, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet fogunk létrehozni” – közölte Orbán Viktor.    

Az összefogás fontossága

Ha összefogunk, és mindenki betartja a szabályokat, akkor a mostani szigorítások elegendőek, és nem lesz szükség újabb intézkedésekre – mondta.

Ma éjféltől lépett életbe a rendkívüli jogrend

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta ma éjféltől léptette ismét életbe a renkdívüli jogrendet a kormány, az országgyűlést pedig arra kérik, hogy ez 90 nappal hosszabbítsák meg. Mint megírtuk Orbán Viktor kedden este tette meg rendkívüli bejelentéseit, ahol többek között arról is beszélt, hogy újra kijárási korlátozásokat vezetnek be, illetve az ingyenes parkolás is visszatér.

Maszkviselés

Újabb döntések is születtek a kormányülésen: rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni és a maszk használata kivétel nélkül kötelező. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell pénzbirságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat be fogják zárni.

A szórakozóhelyeket bezárják

“Azonnal be fogják zárni” – mondta Orbán. Aki nem tartja be a szabályokat, nem hord maszkot, nem tartja a védőtávolságot, az nem csak saját magát, de mások életét is veszélybe sodorhatja. Az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását a szórakozóhelyeken lehetetlen kikényszeríteni “ezért javaslatukra úgy döntöttünk, hogy a szórakozóhelyeket bezárjuk”. Éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozás lép életbe, ami azt jelenti, hogy éfjélig mindenkinek haza kell érnie.

Ingyenes parkolás

A zsúfoltság mérséklése érdekében, a tömegközlekedési eszközökön, reggeli és déli időszakban járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették.

Drámai mértékben emelkedő esetszámok

Az újboli szigorításokra azért volt szükség, mert az esetszámok napról napra növekednek. Soha ennyi halálos áldozatot nem kövelet még itthon a vírus, mint az elmúlt 24 órában, ugyanis 90 áldozatot közöltek ma a koronavírus tájékoztató oldalon. Az új fertőzöttek száma pedig 4219. Jelenleg 355 ember szorul lélegeztetésre.

Kiemelt kép: Illusztráció