Újra ingyenes lesz a parkolás, és éjfélre mindenkinek haza kell érnie és minden szórakozóhelyet bezárnak szerda 0 órától- többek közt ezt jelentette be Orbán Viktor péntek este Facebook oldalán.

Itt vannak a bejelentések

Orbán Viktor a közösségi oldalán közzétett videójában pedig elmondta, hogy eljött az ideje, hogy újabb lépéseket tegyünk. Hangsúlyozta, hogy a politikai vitákat félre kell tenni, gyors cselekvésre van szükség.

Gyorsul a járvány terjedése

Elmondta, hogy a járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint nálunk, márpedig Magyarország az eddigi tapasztalatok szerint 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, akkor december közepére kórházaink elérik teljesítőképességük határát. Ezért újabb, a kórházak működőképességét és az idősek életét megvédő intézkedésekre van szükség. Hozzátette, gyorsan kell cselekedni, legutóbb két hét kellett, mire az Országgyűlés szigorított a maszkviselési szabályokat, ez abszurd, erre nincs idő.

Rendkívüli jogrend

A kormány ezért úgy döntött, hogy ma éjféltől újra bevezetik a rendkívüli jogrendet, és arra kérik az országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsák meg.

Maszkviselés

Újabb döntések is születtek a kormányülésen: rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni és a maszk használata kivétel nélkül kötelező. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell pénzbirságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat be fogják zárni.

A szórakozóhelyeket bezárják

„Azonnal be fogják zárni” – mondta Orbán. Aki nem tartja be a szabályokat, nem hord maszkot, nem tartja a védőtávolságot, az nem csak saját magát, de mások életét is veszélybe sodorhatja. Az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását a szórakozóhelyeken lehetetlen kikényszeríteni „ezért javaslatukra úgy döntöttünk, hogy a szórakozóhelyeket bezárjuk”. Éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozás lép életbe, ami azt jelenti, hogy éfjélig mindenkinek haza kell érnie.

Ingyenes parkolás

A zsúfoltság mérséklése érdekében, a tömegközlekedési eszközökön, reggeli és déli időszakban járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették.

Orvosok béremelése

Az orvosok bérét megemelték, a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak. A kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, a lélegeztetőgépek frontján világelsők vagyunk. „Orvosaink és ápolóink továbbra is világszínvonalon végzik a munkájukat „– mondta. „Mindent megtesznek, hogy meggyógyítsák a betegeket.” – folytatta a miniszterelnök.

A vakcina

A végső megoldás Orbán szerint a vakcina, ami már látótávolságon belül van. „Ki kell tartani, addig kell kitartani, amíg a vakcina meg nem érkezik” – mondta a miniszterelnök.

Tombol a járvány Magyarországon

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt közel 4 ezer új fertőzöttet azonosítottak. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen. És 84 fertőzött halt meg.

Szlovákiában letesztelték a teljes lakosságot

Szlovákiában például ingyenesen letesztelték az ország teljes lakosságát. Akinek pozitív lett a tesztje, az karanténban kell, hogy maradjon. Aki negatív tesztje van, az szabadon járhat. Viszont a teszt eredményét magával kell hogy hordja, és boltokban vagy szolgáltatások igénybevételénél elkérhetik tőle.

Ausztria a laboratórium

Orbán Viktor tavasz óta azt mondja, hogy Ausztriát tekinti laboratóriumnak és az osztrák intézkedéseket egy kis idő múlva Magyarországon is be kell vezetni.

Kiemelt kép: Orbán Viktor