Rékasi Károly aggódik amiatt, ha újra elindul a Barátok közt forgatása, akkor nagy lehet a fertőzésveszély a stábtagok között. Erről levelet is írt a produkció vezetőinek.

Az önkéntes karanténba vonult színészek egyfelől örülnek, ha újra feladatot kapnának, ám a fertőzésveszély miatt aggódnak is. A Blikk úgy tudja, a művészeken például koronavírustesztet is elvégeznek, mert a forgatásokon csak az vehet részt, aki negatív eredményt produkál, hogy ne veszélyeztesse a többieket. A Bartha Zsoltot alakító Rékasi Károly  viszont levelet is írt, hogy több információhoz jusson, mert csak akkor venné fel a munkát, ha mindent biztonságosnak talál.

„Kedden voltam a kötelező koronavírusteszten, és készséggel állok rendelkezésre, ha a magam és mások védelmét kielégítőnek látom. Elküldtem a produkció részére a kérdéseimet, többek között azt, hogy mi változott a vírushelyzetben a leállás óta, ami indokolja az újrakezdést? Igen, dolgoznék, örömmel és szívesen, de sem fertőzött, sem mást megfertőző személy nem szeretnék lenni”  – mondta a Blikknek Rékasi Károly.

A színész szerint, a szűrés egy adott pillanat állapotát tükrözi, a következő percben bárki hordozóvá, fertőzővé válhat. A testhőmérés sem garancia, hiszen a múlt héten egy egészségügyi intézményben 34,5 fokot mértek nála. Rékasi Károly azt szeretné, ha lenne egy megbízott orvos, aki állást foglal, hogy a vélt vagy valós tüneteinket észlelve biztonságosan találkozhatunk-e a többiekkel.

„Vannak kollégák, akik kijárnak rágyújtani, ebédszünetben is érintkezünk stábon kívüliekkel. Nem lenne jó, ha egy esetleges újraindulás után pár héttel leállnánk, mert a fertőzés ellehetetleníti a forgatást. Én például erőteljesen, elöl képzett hangokkal, néha „köpködve” beszélek, hiszen Bartha Zsolt indulatos karakter, így rossz érzést kelthet a kollégákban a cseppfertőzés veszélye” – mesélte aggódva a színész.

A Barátok közt sztárja bízik benne, hogy sikerül minimálisra csökkenteni a fertőzés veszélyét, a produkció ki tudja alakítani a lehető legnagyobb biztonságot garantáló stratégiát, mert mint mondja, súlyos motorbalesete óta pontosan tudja, az egészség mindennél fontosabb.

„Ha ezt nem látom biztonságban, nem tudok a produkció rendelkezésére állni. Ha nincs egészségem, hiába van pénzem… 57 évesen felelősséggel tartozom a közvetlen környezetemért és önmagamért. Ha nem érzem magam biztonságban, minden szívfájdalom nélkül távozom: számomra vannak fontosabb szempontok a pénznél” – mondta határozottan Rékasi Károly.

A sorozat producere szerint csak biztonságos körülmények közt kezdik újra a forgatást, és folyamatosan szűrik majd a stábtagokat.

Vigyáznak egymásra

Rékasi Károly elmesélte, a koronavírus-járvány megjelenése óta nagyon komolyan veszik az óvintézkedéseket. Párja, Pikali Gerda gyakorlatilag el sem hagyja a közös otthonukat, sőt még a Duna-partra is csak éjszaka merészkednek ki, ha úgy döntenek, hogy szükségük van egy kis sétára.