Putyin az első olyan orosz elnök, aki hivatalban lévő vezetőként elvált. Válása előtt rengeteg pletyka keringett félrelépésiről, sőt arról is beszéltek, hogy törvénytelen gyereke született.

A civil feleség

A férjénél hat évvel fiatalabb Ljudmila Putyina Kalinyingrádban született 1958-ban. Dolgozott postásként, nővérként, volt esztergályostanonc és légikisasszony, mielőtt férjével megismerkedett. Házassága után elvégezte a Leningrádi Állami Egyetem újlatin nyelvek szakát. Franciául, spanyolul és németül beszél. Férjével 1986-1990-ig Drezdában éltek, ahol Putyin a KGB kötelékében hírszerzőként dolgozott. Két lányuk van, Katyerina és Marija, akikről az elnök mindig fontosnak tartja elmondani, hogy Oroszországban tanultak és ott is élnek.

Az orosz First Lady

Ljudmila Putyina férjének elnökké választása után fokozatosan eltűnt a nyilvánosság elől. A Pravda orosz lap szerint a 2008-as elnökválasztáson még az elnökkel ment szavazni, de aztán egy teljes évig nem mutatkozott.  2009-ben Kirill orosz pátriárka beiktatási ceremóniáján tűnt fel újra. 2010-ben azt pletykálták, hogy Putyin a nyugat-oroszországi Pszkov környékén egy kolostorba záratta feleségét. Az ortodox egyház képtelenségnek nevezte az ötletet, Putyin pedig nem volt hajlandó reagálni a hírre, a Time magazin szerint azonban sokan elhitték a találgatást. Az újság munkatársát a Pszkov melletti Elizarova kolostortól biztonsági őrök vitték el, helyiek pedig arról beszéltek, érthetetlen, hogy miért újíthatták fel az eldugott kolostort több millió dollárból a közelmúltban. Egy helyi szakszervezeti vezető azt mondta a lapnak, hogy a környéken „mindenki tudja”, hogy Ljudmila Putyina a kolostorban él, de még helyi képviselők és állami tisztviselők is arról beszéltek, hogy lehet valami a pletykák mögött.

A válás

2010 utáni időszakban már több mindenkinek feltűnt, hogy a karácsonyi és a húsvéti misén is Vlagyimir Vlagyimirovics egyedül jelent meg és rendszeresen felesége nélkül utazott a Szocsiban lévő nyaralójába. 2013-ban Putyin és felesége együtt jelentette be, hogy elválnak. A Kreml Állami Nagytermében előadott Eszmeralda balett-előadás első felvonása után nyilatkoztak a sajtónak. Házasságuk már korábban tönkre ment, mert Ljudmila akkor azt mondta, hogy már nem is találkoznak egy ideje, mindkettőjüknek külön élete van.

A tornász lány

2008-ban az egyik orosz bulvárlap megírta, hogy az elnöknek  viszonya van Alina Kabajevával, a ritmikus sportgimnasztika 2000-es olimpiai győztesével, akivel hamarosan összeházasodik. A lapot nem sokkal a cikk után bezárták. Más pletykák szerint az elnöknek gyermeke is született az időközben parlamenti képviselővé lett olimpikontól.

A fotós

 Putyin környezetében  újabb titokzatos nő tűnt fel. Egy 25 éves modellt neveztek ki személyes fotósának. Jana Lapikova 2008-ban a Miss Moszkva szépségverseny döntőse volt, és egy orosz blog több erotikus képet közölt róla, amelyeken fehérneműben, illetve melltartó nélkül látható.

Számos spekuláció megjelent arról, hogy a nő nem lehet más, mint Putyin szeretője. Egy általa készített, az interneten megtalálható fotós portfólióban ugyanis leginkább gyümölcsökről és macskákról készült képek láthatók. A brit Telegraph szerint nem egyértelmű, hogy mekkora tapasztalata van, de a portfólió alapján láthatóan nem a politikusok fényképezése volt a fő profilja.

Kiemelt kép: illusztráció