Rövidített munkaidővel, 14 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok a hétvégén Szerbiában a koronavírus-járvány miatt – a járvány kezelésével megbízott válságstáb döntése egyelőre csak erre a hétvégére vonatkozik, de ha nem javulnak a mutatók, a következő hétvégékre is kiterjeszthetik az intézkedést.

A fertőzöttek száma

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 3339-cel 453 240-re, Koszovóban 445-tel 68 451-re, Észak-Macedóniában 554-gyel 101 768-ra, Montenegróban 606-tal 74 789-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 469-cel 130 979-re növekedett. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Halálos áldozatok

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 16-tal 4414-re, Koszovóban öttel 1592-re, Észak-Macedóniában nyolccal 3119-re, Montenegróban héttel 994-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kilenccel 5164-re nőtt – írja az MTI.

Felszálló ágban a harmadik hullám

A LikeNews is megírta, hogy itthon a járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért kérik, hogy aki még nem tette, az regisztráljon az oltásra. A háziorvosok jelenleg is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával. Csütörtökön újabb AstraZeneca és Moderna szállítmány érkezett.

Terjed a brit mutáns

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát.  A járvány újra felszálló ágban van, ezért kérik, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A védőoltás életet ment. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.

Meghosszabbították az intézkedéseket

A kormány – tekintettel a járvány újabb felszálló ágára – meghosszabbította a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedéseket március 15-ig.

Emelt szintű készültség

A miniszterelnök elnök reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában azt mondta „a mai Operatív Törzs ülésén elrendeltem egy emelt szintű készültséget a kórházakban”. Orbán Viktor közölte, hogy egy megerősített vezetési rendszer van.

Életbe lépett a vezénylés

„Ismét életbe lépett a vezénylés. Újra azt a régi készültséget állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt” – mondta a miniszterelnök.

Húsvétra legalább az egyik oltást

„Húsvétra az összes regisztrált legalább az első oltását meg fogja kapni” – erősítette meg újra a hetekkel ezelőtti kijelentését Orbán Viktor. Igaz korábban arról nem volt szó, hogy csak az első oltást megkapják meg a regisztráltak.

Galgóczi Ágnes szerint be kellene zárni az iskolákat és a plázákat

Habár az operatív törzs a harmadik hullám ellenére sem zárná be az iskolákat és a plázákat, ezzel szemben a sajtótájékoztatókon Müller Cecíliát gyakran helyettesítő Galgóczi Ágnes szerint igen is megfontolandó lehet az iskolák, plázák bezárása. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a HírTv-ben azt mondta, az iskolák lezárása megfontolandó. A járványügyi szakember, aki gyakran helyettesíti az operatív törzs sajtótájékoztatóin Müller Cecíliát azt állítja, most a legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése az emberek között, a közösségek találkozását kell csökkenteni, hiszen rendezvények már régen nincsenek – írja a BudapestKörnyéke hírportál.

Kéthetes lezárás

Szerinte az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra korlátozni lehetne úgy, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva. Ez indokolt lenne, hiszen a plázákban az emberek ott vannak. Már egy ilyen rövid lezárási időszak is komoly eredményeket hozhat.

A tanárok lezárnák az iskolákat

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pénteken nyílt levélben kérte Orbán Viktort, hogy a komoly veszélyhelyzet miatt rendeljen el minden köznevelési intézményben digitális munkavégzést. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Pixabay