A szekszárdi állatvásáron tartottak helyszíni ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei, az ellenőrzött 104 állatból 100 sertés jelöletlen volt, megtiltották azok forgalmazását, elkülönítették őket. Várhatóan más állatvásárokat is ellenőrizni fognak.

Öt állattartó összesen 104 eladásra kínált sertésének szállítási és állategészségügyi dokumentumait ellenőrizték a Nébih szakemberei Szekszárdon. Az ellenőrök megállapították, hogy a 104-ből 100 állat eladói nem tudták bemutatni sem a szállításához szükséges érvényes sertés szállítólevelet, sem az állategészségügyi bizonyítványt, sem az állattartói nyilatkozatot, így a jelölési hiányosságokon túl az eladók az állatok állategészségügyi állapotát sem tudták igazolni.

A hatóság a jelöletlen állatokat a helyszínen megjelölte, továbbá elrendelte azok elkülönítését és forgalomba hozataluk azonnali hatályú korlátozását.

A Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy a házisertés-állomány afrikai sertéspestis fertőzéstől való megóvása érdekében – a biológiai védekezésen kívül – elengedhetetlenül fontos a házi sertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások pontos és szigorú betartása is.

Emberre nem veszélyes

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, csak a vaddisznókat és a házi sertéseket betegíti meg – így semmilyen kockázatot nem jelent az ember egészségére, ha például elhullott vaddisznóba botlana az erdőben. A Nébih hangsúlyozza: a fertőzött állatokkal érintkezés, a fertőzött élelmiszer elfogyasztása sem jelent ránk veszélyt.

Le kell ölni az állatokat

Az afrikai sertéspestis nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt Európában a házisertés és az európai vaddisznó fogékony. A lágy kullancsok játszanak szerepet a betegség fenntartásában.

A betegség vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható és az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag sem áll rendelkezésre. Az afrikai sertéspestis vírusa iránt a sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. 

A fertőzött állományokat és a velük kapcsolatba került állományok valamennyi sertését leölik a hatóságok. A betegség sertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. 

MTI/LikeNews – Kiemelt kép: illusztráció