Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 441 706 fő a beoltottak száma, ebből 421 915 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról.

Rengeteg új fertőzött

502 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 539 080 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

207-en elhunytak

Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 628 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 360 895 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 160 557 főre emelkedett.

1170-en vannak lélegeztetőgépen

10 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1170-en vannak lélegeztetőgépen. EZT IS OLVASD EL! Kiderült, Magyarország folytatja-e az oltást a sokat vitatott AstraZenecával

Folyamatosan oltanak

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A következő napokra ehhez a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca vakcina jut, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak. 

Kritikus heteket élünk

A járványkezelés legkritikusabb heteit éljük, napról napra csúcsokat döntenek az adatok – mondta az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

Próbálják csökkenteni a halottak napi számát

Müller Cecília hangsúlyozta, minden erővel azon dolgoznak, hogy csökkentsék az elhunytak napi számát, amely 195-tel elérte az eddigi legmagasabb adatot szerdán.

Telítődnek a kórházak

Hozzátette, telítődnek a kórházak, szerdán már 10 284-en szorultk intézményi ellátásra, közülük 1128-an gépi lélegeztetésre. Az országos tisztifőorvos szerint el kell kerülni a megfertőződést, be kell tartani a higiéniás szabályokat és fel kell venni a védőoltást.

Nincs idő várni

„Nincs idő várakozásra, nincs mit kivárni” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy valamennyi, Magyarországon elérhető vakcina hatásos, megvéd a súlyos szövődmények és a halálos kimenetel ellen.

Nem tudni meddig tart

Mint mondta, egyelőre nem tudni, meddig tart a járvány harmadik hullámának erőteljes, agresszív szakasza. A szennyvízből vett minták alapján majdnem minden településen emelkedik a vírus örökítőanyagának jelenléte, nagymértékű növekedést Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen és Zalaegerszegen mértek.  Ennek alapján egy-két hétig még számítani kell a fertőzöttek számának emelkedésére – jegyezte meg a tisztifőorvos. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt