Mint ahogyan arról a napokban a LikeNews.hu hírportál is beszámolt több ország is bejelentette, hogy felfüggesztik a brit AstraZeneca vakcinával való oltást, arra hivatkozva, hogy nagy a kockázata a vérrögképződésnek. Időközben az Európai Gyógyszerfelügyelet és az AstraZenecat gyártó cég is közleményt adott ki, ennek ellenére számos térség jelentette be az elmúlt napon, hogy nem oltanak átmenetileg a szérummal. Most kiderült Magyarországon folytatódik-e az oltóanyag alkalmazása.

Rejtélyes halálesetek

Az AstraZeneca körüli botrány akkor robbant ki, amikor több rejtélyes halálesettel is összefüggésbe hozták. Ahogy azt megírtuk, nemrégiben egy olaszországi térségben is leállították a vakcinával való oltást, azt követően, hogy  egy tanár az oltás után egy nappal meghalt. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szombaton oltották be

Mint megírtuk a férfit szombaton oltották be Biella városában. Halála körülményeit vizsgálják, az AstraZeneca használatát azonban azonnali hatállyal felfüggesztették. Azokat, akiket vasárnapra regisztráltak AstraZeneca-oltásra, hazaküldték az oltóállomásokról. A régióban egyelőre csak Pfizer-BioNTech- és Moderna-vakcinával folytatják az oltást. MINDENT AZ ASTRAZENECÁRÓL ITT!

Szicíliában is felfüggesztették

Korábban az AstraZeneca két sorozata felhasználását függesztették fel Szicíliában,  miután az oltás után néhány esetben vérrögképződést észlelték. Egy katona halála miatt vizsgálatot indítottak. Hétfőtől az egész országban jelentősen szigorítják a járványkorlátozásokat. Az újbóli zárás a hatvanmillió olaszból negyvennyolcmilliót érint.

Már több helyen volt probléma

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta több rejtélyes haláleset is történt, azt követően, hogy az illető megkapta az AstraZeneca védőoltást. Legutóbb tegnap, mint arról beszámoltunk Szlovákiában egy 38 éves tanárnő vesztette életét.

Februárban oltották be

A 38 éves tanárnőt, Antóniát február 13-án oltották be, majd néhány nappal később kórházba került, miután komoly fejfájást, magas lázat és izomfájdalmakat tapasztalt.

Február végén meghalt

A tanárnő február 27-én hunyt el, 14 nappal az oltást követően. A halál pontos okára a boncolás után fog fény derülni, de valószínűleg agyi ödéma és tüdőembólia miatt hunyt el a fiatal tanárnő. A nő trombofíliás volt, ami genetikailag hajlamossá tesz a trombózis kialakulására. EZ IS ÉRDEKELHET: Újabb térségben függesztették fel az AstraZeneca-vakcina használatát haláleset miatt – Részletek!

Nincs bizonyíték

Szlovákiában a szakértők kihangsúlyozták, hogy nincs bizonyíték az AstraZeneca beadása és a tanárnő halála közötti összefüggésre. Az országban már 804 esetben tapasztaltak súlyos mellékhatást az AstraZeneca beadását követően, ám halálesetet , amely az oltással lenne összefüggésben még nem jelentettek – írja a Blikk.

Ausztriában is történt hasonló eset

Elhunyt egy nővér Ausztriában nem sokkal azután, hogy megkapta az AstraZenecát, egy másik pedig megbetegedett. Elővigyázatossági okokból vonták ki a forgalomból, azt az AstraZeneca vakcinaszállítmány adagot, amelyet az elhunyt ápoló is kapott, de bizonyíték nincs rá, hogy köze lett volna a halálához. Mielőtt az oltóanyagot engedélyezték 23 ezer emberen tesztelték. 

Egy másik nővér megbetegedett

Az elhunyt ápolónő halálát véralvadási rendellenesség okozta, míg egy másik nővér nem sokkal azután, hogy megkapta a vakcinát tüdőembóliát kapott. Mindketten az osztrák Zwettl-i klinikán dolgoztak.

Fiatalok

Az elhunyt egészségügyi dolgozó 49 éves volt, míg a tüdőembóliából lábadozó nő csupán 35 éves.

Romániában visszamondták

Romániában csütörtök estétől péntek délig kilencezren mondták le az AstraZeneca vakcinára korábban lefoglalt időpontjukat az internetes előjegyzési portálon – közölte a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV). Ez a szám pedig azóta 33 ezerre növekedett.

Dániában felfüggesztették

Mint ahogyan azt a LikeNews.hu hírportál is megírta Dániában sem lehet átmenetileg oltani az AstraZeneca vakcinával, ugyanis a helyi hatóságok úgy vélik, hogy vérrögöket termelhet. 

Vérrögök kialakulását okozhatja

A dán egészségügyi hatóságok úgy ítélték meg, hogy az AstraZeneca vakcina vérrögök kialakulását okozhatja. Dánia egyébként nem az első, aki az ezzel a vakcinával való oltást felfüggeszti, ugyanis egy héttel ezelőtt Ausztriában is megtörtént mindez elővigyázatosságból. 

Ezzel szemben ezt mondja a brit gyógyszerfelügyelet

Ezzel szemben a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) csütörtöki közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok nem erősítik meg, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket. EZ IS ÉRDEKELHET: Újabb részletek derültek ki az AstraZeneca felfüggesztéséről – Ezt mondja brit gyógyszerfelügyelet

Az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZenecát adták be

Phil Bryan professzor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZeneca-oltást adtak be, és nem érkezett több bejelentés vérrögképződéses esetekről annál, mint ahány ilyen eset a beoltott lakossági csoportokban természetes okokból egyébként is előfordult volna ugyanebben az időszakban.

Nincs elegendő bizonyíték

Az MHRA vezető szakértője szerint a vérrögképződés nem szokatlan jelenség, és természetes okai is vannak. Hozzátette, hogy a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság szoros figyelemmel követi az ügyet, de megismételte: a rendelkezésre álló bizonyítékok nem erősítik meg, hogy az AstraZeneca-oltóanyag lenne a dániai vérrögképződéses esetek oka.

Megszólalt a vállalat

Mindezek után pár nappal ezelőtt megszólalt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport. A vasárnap este Londonban kiadott nyilatkozatának előzményeként az elmúlt napokban több ország – Norvégia, Bulgária, Dánia, Izland, vasárnap pedig Olaszország és Írország is – az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcina alkalmazásának felfüggesztéséről döntött, miután vérrögképződéses esetekről érkezett bejelentés az e vakcinával beoltott néhány páciens esetében. IDE KAPCSOLÓDIK: Megszólalt az AstraZeneca gyógyszergyár: elmondták van-e összefüggés a rejtélyes halálesetek és a vakcinájuk között

Nincs bizonyíték arra, hogy kockázatos volna a beadása

Az AstraZeneca azonban vasárnapi közleményében hangsúlyozta: az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beadott több mint 17 millió adag oltás gondos biztonsági vizsgálata semmiféle olyan bizonyítékkal nem szolgált, amely a tüdőembólia, a mélyvénás trombózis vagy a normálistól eltérő trombocitaszám kialakulásának megnövekedett kockázatára utalna.

Tegnap tömegesen mondták jelentették be az országok, hogy nem oltanak az AstraZenecával

Mindezek ellenére tegnap több ország is, nevezetesen Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Németország és Szlovénia is bejelentették, hogy felfüggesztik a szérum használatát. Őket megelőzően pedig mint írtuk a dánok is bejelentették ugyanezt, illetve a norvégok, a bolgárok, az írek, és az izlandiak hasonlóképpen jártak el.

Románia folytatja az alkalmazását

Mint azt fentebb írtuk Romániában több ezren mondták vissza az AstraZeneca vakcinát ennek ellenére az ország nem függesztette fel a vele való oltást. A román egészségügyi szakemberek az oltáskampány koordinációs tanácsának hétfő esti rendkívüli ülésén úgy értékelték: vállalható szintű kockázat és beoltatlan lakosságénál nem rosszabb arány az, hogy 17 millió AstraZenecával beoltott ember közül 37 esetben tapasztaltak vérrögképződést, amelyekről egyébként nem bizonyosodott be, hogy összefüggésben állnának az oltással. EZ IS ÉRDEKELHET: Többen is szerencsét próbáltak a lemondó sms ellenére – Elmentek a kijelölt oltópontra és gond nélkül megkapták az AstraZenecát

Romániában is megingott a bizalom

Gheorghita elismerte: Romániában is megingott a bizalom, ennek jeleként az AstraZenecára regisztrált 446 ezer felhasználó közül 33 ezer lemondta előjegyzését. Mivel azonban március 15-én megkezdődött az oltáskampány harmadik szakasza, és megnyitották a regisztráció lehetőségét a teljes felnőtt lakosság előtt, az AstraZenecát használó oltóközpontokban lévő mintegy 100 ezer szabad hely 82 százaléka is betelt. Hozzátette: a román hatóságok figyelemmel követik az AstraZeneca oltások esetleges mellékhatásait és további döntéseikkel megvárják az EMA illetékes kockázatértékelő bizottságának (PRAC) csütörtökön esedékes állásfoglalását.

Itthon is folytatódik az AstraZenecával való oltás

Ezt Müller Cecília közölte ma az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. A tiszti főorvos elmondta több szakmai grémium fog még állást foglalni az ügyben, de az operatív törzs egyelőre a két szervezet fenti közléseit veszi alapul, és továbbra is olt az AstraZeneca vakcinájával. A vérrögképződés és embólia kockázatát eddig nem tudták ok-okozati összefüggésbe hozni az AstraZeneca védőoltás beadásával, Müller azt is hozzátette, hogy maga a koronavírus betegség is vérrög képződéssel jár. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: AstraZeneca – Forrás: MTI/Vasvári Tamás