Ismét sakál támadott egy kutyára. Ezúttal Csongrád megyében sebesített meg egy komodort a nádi farkas.

Czékus Mária Zsombón, egy zsombói tanyán él kutyáival. December 15-ről 16-ra virradóra belebotlott egy csapat sakálba a komodorja.

„Szegény kutyám a küzdelem hevében súlyos sérülést szerzett, a bal hátsó lábán combtőtől a csánkjáig tenyérnyi nagyságban lógott a bőre. Így jött hazáig. Az állatorvos csak másnap tudta ellátni, addig kristálycukorral behintettem a sebét, hogy el ne fertőződjön” – mondta Mária a Blikknek.

Az állatorvos a harapásnyomból azonosította Tryx támadóját. Aranysakál volt, 10×15 centis darabon tépte fel a kutya lábát. A szakember szerint egy 6-10 tagból álló falka támadt rá, de nem adta olcsón a bőrét, a falkával szemben is meg tudta védeni magát.

Horváth Sándor hivatásos vadász már többször is puskavégre kapott aranysakált. Mint mondja, ezek a ragadozók különösen az őzekre veszélyesek, amiket bekerítve a végkimerülésig üldöznek. De nem árt, ha az ember is óvatos a falkában portyázó sakálokkal szemben.

„Volt, hogy földön alvó, részeg biciklisre bukkantam a határban. Föl se ébredt, amikor a terepjáróra raktam és hazavittem. Szerencséje volt, hogy én találtam rá, s nem egy éhes sakálfalka, mert könnyen áldozatukul eshetett volna” – mondta a vadász

Vizslát ölt a sakál

Egy aranysakál átlagosan 15-17 kilós, de mára előfordulnak a 25-30 kilós példányok is. Némelyik annyira felbátorodott, hogy kutyát is elejtett már, úgy vitte a szájában a házőrzőt, mint a nyulat.

A LikeNews.hu nemrég írt arról, hogy egy szilveszteri vadászaton egy vizslát ölt meg egy sakál. Az erről szóló cikket ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: illusztráció