Sas József nélkül megy tovább legendás kabaréja: kollégái nem hagyják veszni az agyvérzés óta lábadozó művész „szíve csücskét”. Ám a gyógyuló Jászai Mari-díjas humorista legfeljebb a február 15-i bemutatón láthatja a végeredményt a Fészek Klubban, egykori társulatának tagjai ugyanis kihagyják Sast az előkészületekből, nehogy túlhajtsa magát, amíg a gyógyulásra kell koncentrálnia.

A tavalyi Veszélyes évszakok című előadás sikere után, a Fészek vezetője kérte fel  a Sas-kabaré művészeit, hogy csináljanak egy új darabot, mert igényli a közönség.

„Józsit nem vontuk be a munkába, mert nem akarjuk terhelni, stresszt okozni neki. Ismerem, ha elkezd dolgozni, elkapja a gépszíj, aztán túlterheli magát. Szellemileg friss, de fizikálisan nincs még megfelelő állapotban, jobb, ha pihen. A bemutatóra viszont várjuk!” – mondta Beregi Péter.

A világnak görbe tükröt tartó, az Ördög Ürgéje című kabaré első megbeszélésén Beregi mellett a 61 éves Nyertes Zsuzsa és a 73 éves Heller Tamás is ott voltak. A zongoránál Körmendi Péter ül, a jeleneteket pedig a 71 éves Trunkó Barnabás írta.

„Harminc éve dolgozunk együtt, természetes, hogy folytatjuk. A klasszikus kabaré műfajhoz hűek maradtunk, lesznek Hacsek és Sajó jelenetek is” – árulta el Trunkó Barnabás, aki arról is beszélt, hogy sokáig bíztak Sas visszatérésében.

„Ameddig tudtuk, toltuk a bemutatót, de a közönség miatt folytatnunk kell, nélküle. Józsi gyógyulni akar, de még nem elég erős. Fáj, hogy a neve hiányzik a színlapról”  – mesélte a művész.

A társulatba új szereplő került, a 49 éves Schmuck Andor lesz a konferanszié.

„Józsi pótolhatatlan, nagy megtiszteltetés lenne a segítsége. Talán felveszem a próbákat videóra, hogy láthassa, és irányt adjon nekem, mert nála jobb mentort keresve sem találhatnék” – állítja Schmuck, aki tavaly kipróbálhatta magát egy hasonlóan sikeres darab előadásain. Az Ördög Ürgéjéből májusig tíz előadást tervez a társulat.

„Remélem, Józsi áldását adja a munkánkra” – mondta Nyertes Zsuzsa, aki a műsorban próbálja ki magát a standup műfajban. „Nem ellene, érte dolgozunk, hogy életben tartsuk a kabarét.”

„Nagyon sok sikert kívánok mindenkinek” – üzente a kabarékirály a Blikken keresztül, de nem valószínű, hogy a premieren ott lesz. Felesége szerint Sas József még nem elég erős ahhoz, hogy elhagyja otthonát.

 „Ő volt a motorja a kabarénak, egyfolytában dolgozott, négy telefon csörgött állandóan, még a fürdőszobában is felvette. Menedzselte a társulatot az utolsó két évben, anyagi támogatás nélkül. Zsebből fizette a bérleti díjat, a műszakiakat, aztán a jegybevételekből gazdálkodott. Rengeteg energiát fektetett a munkába, lehet, most ennek a levét issza” – mondta Zsuzsa asszony.

Ahogyan azt korábban a LikeNews.hu is megírta, Sas József tavaly az év elején Thaiföldön pihent feleségével, amikor kétoldali agyvérzést kapott, a phuketi kórházban stabilizálták állapotát, majd repülőgéppel, lánya kíséretében március 7-én hozták haza.

Sas József gyógyulásáról a LikeNews.hu minden cikkét ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Vidám Színpad tagjai – Forrás: jegy.hu