Németország két kórházában is leállították az emberek beoltását az AstraZeneca vakcinával, ugyanis mellékhatásokat tapasztaltak. Több egészségügyi dolgozó sem tudott munkába állni, miután megkapták a védőoltást.

Sokan beteget jelentettek

Az alsó-szászországi braunschweigi klinika 88 dolgozójából, akiket beoltottak 37-en beteget jelentettek a vakcina kellemetlen mellékhatásai miatt, valamint Emdenben szintén 29 egészségügyi dolgozó volt, aki nem tud újra munkába állni. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ilyen mellékhatásokat észleltek

Az érintettek olyan mellékhatásokat érzékeltek, mint a fejfájás, az émelygés ésa hidegrázás – írja a Blikk.

Ezt mondják a szakértők

A Robert Koch intézet elmondása szerint az AstraZeneca védőoltást ugyanúgy okozhat mellékhatásokat, mint a többi oltóanyag. A német immunológus Christian Bogdan elmondta, hogy ezeket a kellemetlen dolgokat az immunválasz váltja ki, de ez jó jelnek vehető, hiszen így tudni, hogy a szervezetben valóban történik valami.

Ne hagyd ki!

A svédek is leálltak

Múlthéten Svédországban is leállították az AstraZenecával való oltást, mert ott is 400 kórházi dolgozóból 100-an tapasztaltak rossz mellékhatásokat, leginkább lázat.

Folytatják

A héten azonban a skandináv országban újrahasználják a vakcinát, ugyanis Svédország gyógyszerészeti hatósága és a gyártó szakvéleménye szerint is ezek a mellékhatások teljesen normálisak.

Egészséges fiatal, önkéntesek

A LikeNews is beszámolt róla, hogy a világon elsőként egészséges és fiatal önkénteseket fognak megfertőzni az új típusú koronavírussal a kutatók Nagy-Britanniában az oltóanyagok és kezelések hatékonyságának tesztelése, valamint a vírus működésének és terjedésének jobb megértése céljából.

Hamarosan kezdődik

Az úgynevezett “human challenge” kutatást, vagyis kontrollált humán fertőzéses vizsgálatot néhány héten belül kezdik meg 90 önkéntessel – írja a BBC News. A 18 és 30 éves kor közötti alanyokat biztonságos és kontrollált környezetben fertőzik meg a vírussal és az orvosok folyamatosan figyelni fogják az egészségi állapotukat.

Ez a céljuk

A mostani vizsgálat segíteni fogja a kutatókat annak meghatározásában, hogy mi az a legkisebb mennyiség az új típusú koronavírusból, amely már elegendő a megfertőződéshez és az immunrendszer miként reagál erre. Mindez segíteni fogja a koronavírus okozta Covid-19 jobb megértését, valamint hozzájárul új vakcinák és kezelések kifejlesztéséhez.

EZEK A LIKENEWS LEGFRISSEBB HÍREI

Kiemelt kép: Illusztráció, Pexels