Tudtad, hogy az emberek 90%-a inkább benne van egy rossz kapcsolatban, semminthogy ne legyen kapcsolata? Ennek több lélektani aspektusa is van. Egyrészt nem kell kizárólag önmagaddal lenned, így azt hiheted, hogy megúszhatod az a önismeret útját. Másrészt amikor kapcsolatban vagy, beleillesz ebbe az ítélkező valóságba és az emberek nem gondolják, hogy vesztes vagy. Az alábbi cikk szerzője Zelend Niki, éberség fejlesztő, Access Bars Facilitátor, a LikeNews hírportál szakértője.

Egy jó párkapcsolatban az ember önbecsülése nő. Az 5 alappillér a következő: tisztelet, bizalom, nagyrabecsülés, sebezhetőség és megengedés. Igazi társas kapcsolat csak két, önmagáért és tetteiért felelősséget vállaló fél között lehetséges. Ha valaki nem vállal felelősséget, azzal elmarad a párbeszéd.

Hosszú távon iszonyatosan fárasztó fenntartani egy olyan kapcsolatot, ami csak azért van, hogy azt érezd, szükség van rád. Gyógyítót és megmentőt játszani, irányítani, kontrollálni, alá- vagy fölérendeltségi viszonyt kialakítani. Az igazság az, hogy ez csapda és előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a lufi kidurran.

Megérkeznek hozzád a lehetőségek

A legjobb, amit ezen a ponton tehetsz, hogy először is elismered magad és abbahagyod a bizonyítását annak, hogy saját értékességedet igazold. Legyél hajlandó tudni, hogy elég jó vagy, úgy ahogy vagy! Hajlandó lennél-e ajándékként tekinteni önmagadra? Tedd fel magadnak a kérdést, hogy milyen kapcsolatot szeretnél! Kérdezd meg, hogy mi más lehetséges, amit ezidáig elképzelni sem tudtál! Válaszd a könnyedséget és az örömöt, hogy felbukkanjanak az életedben a lehetőségek!

Új élet

Itt fog kezdődni az új életed. Ki fognak potyogni azok az emberek, akik nem oda valók vagy nem együtt rezegnek veled. Ehhez szükséges, hogy éber legyél és ne ítélkezz. Ez a jelenben tart és a múltnak nem lesz jelentősége többé az életedben. Nem megszokásból leszel együtt valakivel, hanem választásból. Úgyhogy azt ajánlom, fejleszd az éberséged. Hogyan?

  1. Hagyd abba, hogy a világot jónak és rossznak ítéled meg a benne élő emberekkel együtt. Mindenre tekints úgy, mint egy érdekes nézőpont.
  2. Ha felbukkan egy ítélet benned, mondd azt, hogy “érdekes nézőpont, hogy van egy ilyen nézőpontom”.
  3. Ha feletted ítélkeznek, ugyanígy reagálj. “Érdekes nézőpont, hogy van egy ilyen nézőpontod.” Én ezt még meg szoktam fejelni azzal, hogy akárhányszor befogadok egy ítéletet, elképzelem, hogy 5000 dollárral nő a bankszámlám egyenlege. (A pénzteremtésről a következő cikkben szólok részletesebben.)

A következő lépés, hogy élj kérdésként! Ezt gyönyörűen tudod gyakorolni úgy, hogy mindenre felteszel egy kérdést.

  • Mit szeretnék teremteni az életemben?
  • Ha bármilyen kapcsolatot választhatnék, milyet választanék?
  • Mi más lehetséges, amit még soha nem választottam?
  • Mit tehetek ma, amivel egy olyan kapcsolatot teremthetek, amire valójában vágyom?
  • Ha ezt választom, mit teremt az életemben 5-10-15 év múlva?

Ne válaszokat várj! Lehetőségek fognak felbukkanni, amiket választhatsz. És ez a legnagyobb ajándék, amit az éberséged megad!

Tápláló kapcsolat

Kívánom, hogy legyen a kapcsolatod tápláló! Ez az én személyes kis kedvenc szavam. Szeretek játszani vele, mert azonnal megmutatja egy helyzet nehézségét vagy könnyedségét. Ami tápláló, életerőt ad, épít, növeszt, energizál, egészséges, kellemes, finom, jóleső… Ami nem tápláló, attól rosszul érzed magad, bántja a tested, lelked, megbetegíthet. Ha valami számodra nem tápláló, azt ne válaszd!

Szeresd magad

Ne felejtsd, mindig önmagadért választasz! Ekkor teljes mértékben részesének tekinted magad egy kapcsolatodban, ahelyett, hogy mások szükségleteit önmagad szükségletei fölé helyeznéd. Arra bíztatlak, hogy bátran és nyugodtan mondj NEM-et arra, ami neked nem tápláló! Nem más dolga ugyanis, hogy szeressen téged, hanem a tiéd! Csodás teremtéseket!


Zelend Niki, Éberség fejlesztő, Access Bars Facilitátor korábbi írása:

Szeresd magad és boldog leszel! A szakértőnk ezt az 5 módszert javasolja

Zelend Niki, Éberség fejlesztő, Access Bars Facilitátor

Niki hitvallása: „Hiszem, hogy végtelen éberséggel, lehetőséggel és választással – magunk teremtjük az életünket!”


Kiemelt kép: illusztráció