Mást se csinálunk életünkben, mint szeretetet hajszolunk. A szüleinkét, a főnökünkét, a szerelemünkét, a gyerekünk szeretetét.  De mi történik akkor, amikor elkezdjük magunkat szeretni? Nem más dolga ugyanis, hogy szeressen téged, hanem a tiéd! A LikeNews sztárszerzőjének, Zelend Niki éberség fejlesztő coach-nak az írása.

Muszáj most az elején elmondanom mi fog történni, ha eljutsz az önszeretet azon fokára, amiért ez a cikk született, mert egyszerűen kedvet szeretnék neked csinálni hozzá. Boldog leszel és szabad. Mit szólsz? Jól hangzik, ugye?

Merthogy azt, hogy neked mi a jó, egyedül te tudod. Senki más nem tudhatja jobban nálad. Gondold csak át, hányszor hoztál döntést úgy az életedben, hogy azt nézted, milyen lesz ez másnak? Vagy azt latolgattad, hogy milyen következményei lesznek. Azt hányszor kérdezted meg magadtól, hogy ez „milyen érzés lesz nekem”? Figyelsz-e mindig magadra?

Ítélkező világunkban ezt önzőségnek tartják. Az önfeláldozás, az bezzeg nemes! De mégis, ki a fene találta ki, hogy ha magaddal törődsz első sorban, akkor rossz vagy? És legfőképpen, miért nem kérdőjelezed meg, hogy ez számodra igaz-e?

Ezzel az 5 módszerrel indulj neki a boldogságnak

Az önszeretet, önelfogadás és önbecsülés hármasában szeretnék most neked néhány tippet adni, ezek egyszerűen elsajátítható eszközök, ha beépíted az életedbe, biztosan sokkal jobban fogod magad érezni.

1. Nem csináltál semmit rosszul!

Hajlamosak vagyunk hibáztatni magunkat egy múltbéli cselekedetért vagy döntés miatt. Mi lenne, ha átkapcsolnád a fejedben azt a gombot, ami önhibáztatásba visz és úgy tekintenél mindenre, mint a saját választásodra. Akkor ezt választottad valamiért Megnéznéd, hogy mi volt ebben neked a jó? Bármennyire is nyomorúságosnak tűnik, mi volt, amit mégis hozzáadott az életedhez?

2. Mi a fókuszod?

A helyzet az, hogy a legtöbben szeretnek benne maradni abban a szűk és kényelmetlen dobozban, amibe tették magukat. A probléma nem a világ, hanem amit a világról hiszünk. Nézd csak meg magad, a problémára fókuszálsz vagy a megoldásra? „Jaj, borzasztó a kapcsolatom, szörnyű!” versus „Hogyan lehetne békésebb, romantikusabb újra a kapcsolatom?” Teljesen más energia, ízlelgesd csak meg! Túlélsz vagy teremtesz? Teremteni sokkal bulisabb és könnyedebb, hidd el!

3. Szállj ki a fejedből!

Az élet az agyaláson túl kezdődik. Mi van, ha a gondolataid csak a fejedben léteznek és egyáltalán nem valóságosak? Hányszor vetítünk ki valami rémisztő gondolatot, amiről később kiderül, hogy felesleges volt, csak a korábban beragadt nézőpontok, hitrendszerek, érzelmek és érzések teremtették. Ha rettegni akarsz, akkor vetíts ki egy jövőt. Ha viszont belelépsz az erődbe és felteszed minden egyes helyzetre a kérdést, hogy “Igaz ez?”, azonnal kiszeded magad az agyalásból.

4. Ki lennél a történeted nélkül?

Ki lennél, ha nem tudnád, hogy olyan családból jössz, ahol keményen dolgoztak meg minden fillérért. Ki lennél, ha nem tudnád, hogy bántalmaztak? Ki lennél, ha nem ismernéd a szüleid sztoriját?
Nagy igazság, hogy az a történet vagy, amit egész életedben meséltél magadnak. Ezek a sztorik felfalhatják az életedet, te viszont választhatsz mást. Szóval? Ki lennél a történed nélkül? Ki lennél a gondolataid nélkül? Ki lehetnél leheletnyi ellenállás nélkül?

5. Figyeld a tested!

A legjobb mérőeszközöd a tested. Ha könnyű valami a testednek, akkor az könnyű és igaz az életedben is! Ami viszont feszültté tesz, gyomron vág, biztosan nem igaz vagyis káros számodra! Én azt mondom, hogy a testedet figyeld, ne a gondolataidat. Ez utóbbiak többsége ugyanis nem is a tiéd, hanem átvetted őket másoktól. Gondolj csak bele, hányszor hallottad, hogy mi az egoizmus definíciója? Emiatt tehát bűntudatod támad, ha magadat teszed első helyre. Ne legyen!

Ha szereted magad, minden kristálytiszta. Látod és érzed a hamisságot. Érzékeled a játszmákat. Nem mész bele méltatlan helyzetbe és kapcsolatokba. És ami a legfontosabb: esélyed van rátalálni arra a társra, aki úgy szereti magát, mint ahogy te önmagad. És két ilyen ember valóságos csodákat teremthet. Az önszeretet és a számunkra fontos más személyek szeretete és megbecsülése ugyanis együtt jár.


Zelend Niki, éberség fejlesztő, coach

Zelend Niki, éberség fejlesztő coach

Niki hitvallása: „Hiszem, hogy végtelen éberséggel, lehetőséggel és választással – magunk teremtjük az életünket!”


Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Depositphotos