A Pfizer újabb, 39 ezer ember beoltására alkalmas oltóanyaga mellett a Moderna által gyártott 3600 adag vakcina is megérkezik kedden Magyarországra – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület hétfői online sajtótájékoztatóján.

SZAVAZÁS: TE BE FOGOD OLTATNI MAGADAT?

A vakcinák közti különbség

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, lényeges különbség nincs a két vakcina között, ezek felhasználásával folytatódik az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakóinak, illetve dolgozóinak beoltása.

25 oltópont


Országszerte 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása, további információ itt.

Zajlik a felkészülés

Közben zajlik a felkészülés a védekezésben közvetlenül részt vevő rendvédelmi dolgozók oltására – tette hozzá az osztályvezető.

EZ IS ÉRDEKELHET:

79 ezer ember oltására elég oltóanyag

Tájékoztatása szerint a korábban érkezett, 79 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag-szállítmányt majdnem teljesen felhasználták, december 26-ika óta 71 ezer oltást adtak be, ebből 6642-en idősotthon lakójaként, vagy dolgozójaként kapták meg a vakcinát.

Mellékhatások nélkül

A tapasztalatok alapján az oltások eddig komolyabb oltási reakciók nélkül zajlottak le – mutatott rá, egyúttal arra kérte az egészségügyi dolgozókat, éljenek a védőoltás lehetőségével.

Ennyi érkezik az országba

Galgóczi Ágnes kérdésre válaszolva kitért rá, hogy a tömeges oltás megkezdése az érkező oltóanyagmennyiségtől függ. A Pfizer vakcinájából – a gyártó ígérete szerint – hetente, a Modernáéból kéthetente érkezik szállítmány Magyarországra.
Az osztályvezető arra buzdított, hogy mindenki jelezze az oltás iránti igényét. Közölte: a regisztrációra azért van szükség, mert az védőoltás önkéntes, s a kapott információk alapján tudják felvenni a kapcsolatot azokkal, akik élni kívánnak a lehetőséggel.

Itt lehet regisztrálni:

Regisztráció védőoltásra itt.

Javuló járványügyi adatok

A járványügyi adatok folyamatosan javulnak, azonban annak érdekében, hogy fenntartsuk a kedvező tendenciát, nagyon fontos a járványügyi intézkedések, higiéniai szabályok betartása – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

Kiemelt kép: LikeNews montázs