Szinte nincs olyan ember, akinek élete során ne kellett volna egyszer-egyszer székrekedés ellen valamilyen megoldást keresni. Sajnos vannak, akik szinte egész életükben szorulásosak, és nem csupán alkalmanként van szükségük székrekedés elleni szerre. Ha két székletürítés között több, mint 3 nap telik el, székrekedésről beszélhetünk. Ez sok esetben kemény széklettel, fájdalmas székletürítéssel is együtt jár. Szerencsére már egy kis életmód változtatással is sokat tehetünk ellene, de szükség esetén sokféle vény nélkül kapható készítmény közül is választhat.

Mikor beszélhetünk székrekedésről?

Székrekedésről beszélhetünk, ha az elmúlt évben legalább 3 hónapon át az alábbi panaszok közül kettő fennállt a székletürítések legalább negyedében:

  • heti kevesebb, mint 3 széklet
  • erőlködéssel járó székletürítés
  • kemény széklet
  • székletürítés rásegítése kézzel
  • nem teljes kiürülés érzése

A probléma rendkívül kellemetlen, az egész közérzetre negatív hatással lehet. Szakemberek szerint, ha valakinek 3 napig nincs széklete, már ajánlott valamit tenni a széklet lazítása érdekében. Sajnos a rendszeres, erőlködéssel járó, kemény széklet ürítések növelik az aranyér kialakulásának kockázatát is.

Persze teljesen normális dolog, ha valakinek nincs minden nap széklete, gyakran előfordul, hogy az egyén egész életében 2-3 naponta jár WC-re, és semmilyen panaszt ez számára nem okoz.

Arra mindenképpen nagyon figyelni kell, ha már 5-6 napig nincs széklet és emellett gázok sem távoznak, hiszen ez már bélelzáródás tünete is lehet. Ekkor a széklet megreked az emésztőrendszerben, hasi fájdalmak is kísérheti.

székrekedés diagnózisához a székelési szokások és a felmerülő panaszok ismerete mellett a szakorvos az életmódról és étkezési szokásokról is kikérdezi a pácienst. Emellett megtapintja a hasat, adott esetben tükrözéses és/vagy kontrasztanyagos vizsgálatot rendelhet el.

Székrekedés – Mi okozhatja

Van néhány alapvető életmódbeli és táplálkozási hiányosság, ami székrekedés kialakulásához vezethet. Például:

  • mozgásszegény életmód
  • stressz
  • kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya
  • székelési inger visszatartása
  • rostszegény étrend
  • elégtelen folyadékbevitel

Előfordul, hogy valaki elutazik, idegen helyen tartózkodik és nem szívesen használja az ottani Wc-t, ebben az esetben is felléphet átmeneti székrekedés. Bizonyos ételek túlzott fogyasztása is okozhat székrekedést, de többnyire az egészségtelen étkezés, rendszertelen életmód, mozgáshiány, kevés folyadék fogyasztás áll a háttérben. Természetesen bizonyos betegségek és egyes gyógyszerek szedése is okozhat székrekedést.

Székrekedés ellen házilag

A megfelelő, rostokban gazdag étrend és az optimális táplálkozási szokások már sokszor önmagukban meghozhatják a várt eredményt székrekedés ellen. Ajánlott napi ötszöri étkezést, bőséges folyadékfogyasztást és rendszeres testmozgást beiktatni az életvitelbe.

  • fogyasszon több vizet, napi 2 litert minimum
  • a kávé reggeli elfogyasztásával is fokozhatja a bélműködés megindítását
  • citrusfélék, kiwi, aszaltszilva fogyasztása
  • barna rizs, avokádó, teljes kiőrlésű pékáruk beillesztése az étrendbe

Az étrendi és életmódbeli változtatásokkal enyhülhetnek a tünetek, de akár meg is szűnhetnek. Ha ezek nem vezetnek eredményre, a patikákban számos, vény nélkül kapható székrekedés elleni készítmény is elérhető.

Kiemelendők az ozmotikus hashajtók, melyek igazán kíméletesek a szervezettel. Hatásuk alapja, hogy vizet vonnak el a szervezettől, ezáltal a széklet mennyisége lazul, állaga duzzadtabb lesz. A nagyobb, lazább széklet a bélfalra is nyomást gyakorol, könnyebben ürül.

Minden székrekedés elleni készítménynek lehetnek ellenjavallatai, érdemes az orvosa, gyógyszerésze tanácsát kikérni, még akkor is, ha vény nélküli enyhe hashajtót szeretne használni.

Székrekedés ellen gyerekeknek

Gyerekeknél elsőként mindenképpen a rostokban gazdag étrend és a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásra kell gondot fordítani. Házi praktikák is bevethetők, mint például:

  • aszalt szilva
  • őszibarack, sütőtök, szilva, körte fogyasztás
  • kefir, joghurt fogyasztása

Gyermekek esetén székletlazító szirupok, glicerines kúpok csak akkor ajánlottak, ha minden más eredménytelen. Ebben az esetben a gyermekorvossal egyeztesse, hogy melyiket alkalmazzák a szorulás megszüntetése érdekében! Fontos a gyermek életkora, testsúlya, a székrekedés milyensége (alkalmankénti, állandó) hogy a legoptimálisabb megoldást sikerüljön megtalálni.

Terhességi székrekedés ellen

Sajnos gyakori jelenség kismamáknál, hogy székrekedéssel küzdenek. Ennek lehetnek hormonális okai is, de a terhesvitaminokkal bevitt magasabb vas mennyiség is ludas lehet. Ettől függetlenül a legtöbb orvos javasolja a terhesvitaminok szedését, hiszen a táplálkozásból nem feltétlen jut a szervezet a megfelelő mennyiségben minden vitaminból, ásványi anyagból.

Fontos a rostdús táplálkozás és az emelt folyadékbevitel. Ajánlott naponta egy pohár jó minőségű gyümölcslé fogyasztása is, ez akár aszalt szilvalé is lehet. A nem megterhelő mozgás, például séta vagy jóga is segítheti a renyhe bélműködést.

Ha ezek sem válnak be, és továbbra is székrekedéssel küzd áldott állapotban, mindenképpen kérje ki szülész-nőgyógyásza tanácsát milyen készítményt alkalmazhat!

Székrekedés ellen babáknak

A kisbabáknak is lehet székrekedése, ami kellemetlenséget okoz neki. Tápszeres babák esetén lehet, hogy a tápszer váltás megoldást hozhat, bár van, amikor többet is meg kell próbálni, mire megtalálja a megfelelőt. A körte, szilva, aszalt szilva, őszibarack, borsó fogyasztása szintén elősegítheti a bélmozgást, persze a legkisebbek ezeket még nem fogyaszthatják, erre figyelni kell!

Babák esetén elsőként a gyermekorvost kell tájékoztatni a székrekedés problémájáról, hiszen másképp kell kezelni, ha folyamatos székletlazításra van szükség, vagy székletdugó állja el a széklet útját. Ő dönti el, hogy milyen készítményt alkalmazzon és milyen adagolásban. Amikor a baba eléri a 4-6 hónapos kort, sokszor az addig rémálomnak tűnő székrekedés is elmúlik.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!