Egyre inkább úgy tűnik megvalósul az, amiről korábban már beszámoltunk itt a LikeNews hírportálon. Több európai országban a koronavírus-oltás meglétéhez, a védettséghez kötik majd a belépést a koncertekre, színházakba vagy éppen az utazáshoz. Most kiderült Magyarországon már tulajdonképpen kész is van a vakcinaútlevél, amely nem más, mint egy mobilalkalmazás. Ha valaki megkapja az oltást, ezzel bizonyíthatja majd a védettségét.

Már kész van a vakcinaútlevél

Magyarország élen jár a vakcinaútlevél fejlesztésében. A Magyar Nemzetnek Szabó Bálint, az Országos Kórház-főigazgatóság egyik főigazgató-helyettese azt mondta: az alkalmazásrendszer már elkészült, és amint átesett a megfelelő vizsgálatokon, minden magyar állampolgárnak elérhetővé válik.

Ezzel lehet igazolni a Covid-védettséget

A Magyar Nemzet cikke szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT) együttműködve mobilalkalmazás-rendszert alakított ki, amellyel a magyar állampolgárok – okostelefonjuk segítségével – az EESZT-ben tárolt információk alapján igazolni tudják Covid-védettségüket.

Nagy igény van rá

Szabó Bálint, az Országos Kórház-főigazgatóság ágazati és intézményi informatikáért felelős főigazgató-helyettese azt hangsúlyozta: a világban egyre nagyobb az igény arra, hogy az állampolgárok igazolni tudják a koronavírus-védettségüket, hogy nagyobb biztonsággal mozoghassanak szabadon, illetve olyan környezetben is igénybe vehessenek szolgáltatásokat, ahol sok ember megfordul, vagyis ahol fokozottan fennáll az esetleges fertőzés veszélye. Ilyen szolgáltatás például a fodrász, a színház, bármilyen rendezvény, vagy akár egy repülőút – sorolta a példákat.

Mobilapplikáció

A főigazgató-helyettes elmondta: az alkalmazás két mobilapplikációból áll, az egyik maga a Covid-útlevél, a másik pedig az ellenőrző alkalmazás, amellyel igazolhatóvá válik adott állampolgár Covid-védettsége az elmúlt 14 napban végzett koronavírustesztek eredménye, valamint a kapott védőoltások alapján.

Csak a fontos adatokat jeleníti meg

Kiemelte: az applikáció azokat az adatokat tartalmazza, amelyek egyébként is szerepelnek az EESZT rendszerében, a program azonban a részletes betegadatokat nem jeleníti meg. “Mint megtudtuk, nemcsak az alkalmazás miatt járunk előrébb a többi országnál, de már maga a központi informatikai egészségügyi rendszerünk is egyedülálló, ahol minden egészségügyi és koronavírussal kapcsolatos fontos információ megtalálható” – közölte a főigazgató-helyettes.

Megnyugtatóan kell kezelni a helyzetet

A vakcinaútlevél ötletével párhuzamosan megjelent szkeptikus hangokra Szabó Bálint úgy reagált: “azzal, hogy a vírus előtti világhoz való visszatérés igénye megjelent nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is, mindenkinek számolnia kell”. Azt mondta, ezt az állapotot “megnyugtató módon kell kezelni” addig, amíg az úgynevezett nyájimmunitás ki nem alakul a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban is.

Igazolni kell a védettséget

“Nekünk most megvan az az esélyünk, hogy újra megnyíljanak a lehetőségek azok számára, akik már átestek ezen a fertőzésen, vagy tudják igazolni védettségüket” – mondta, hozzátéve: bíznak abban, hogy előbb-utóbb mindenki védett lesz a vírussal szemben.

Taj-szám alapján dolgozik

A Magyar Nemzet cikkében azt írták: az alkalmazás – adatvédelmi szempontból megfelelő módon – azonosítja az állampolgárt, például az összerendelési nyilvántartásban szereplő adataival, a taj-számával, de szükség esetén az adatbiztonság tovább fokozható a Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatásaival.

Igazolja a védettséget

Ha megtörtént az azonosítás, az alkalmazás az elmúlt időszakban detektált fertőzéssel kapcsolatos információkból, az elvégzett koronavírustesztek eredményei, valamint a kapott védőoltások alapján kiadja a Covid elleni védettségről szóló igazolást. Ezután az eredmények egyszerűen olvasható módon és egy biztonságos hiteles aláírást és időpecsétet tartalmazó QR-kódban összegezve is megjelennek, hogy az ellenőrzést kérő ellenőrizhesse az információk hitelességét.

Külföldön és belföldön is használható

A Covid-útlevél belföldön és külföldön is használható, hogy a szolgáltatásokat végzők például fodrászok, reptéri check-in személyzet, mozijegyet ellenőrző személyzet a QR-kód beolvasásával egyszerű visszajelzést kapjanak a Covid-útlevélbirtokos védettségéről a koronavírussal szemben – olvasható a cikkben.

Kiemelt kép: illusztráció