December 27-től megkezdik az egészségügyi dolgozók oltását, pillanatnyilag 5500 vakcina érkezése biztos az EU-ból, de az azt követő napokban újabb szállítmányok várhatók – közölte keddi online sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A intenzív osztályokon dolgozók élveznek elsőbbséget

Gulyás Gergely a kormányinfón hozzátette: az oltásban a koronavírus-megbetegedetteket ellátó kórházak intenzív osztályán dolgozók élveznek elsőbbséget.

Több oltóanyaggyártóval folynak tárgyalások

Megismételte: a kormány minden oltóanyaggyártóval tárgyal, így Kínával és Oroszországgal is. Reméli, ha a kínai vakcinát engedélyezik, onnan is jelentős szállítmányok jöhetnek.

Ez a cél

A cél az, hogy hatékony, ellenőrzött oltóanyag álljon rendelkezésre – hangoztatta, egyúttal tudatta: a kormány eddig összesen 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le – írja a BudapestKörnyéke.

Szankcionálják azokat, akik nem oltatják be magukat?

Gulyás Gergely mindenkit kért, hogy ha szeretne részt venni az oltásprogramban, regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ezt eddig már több mint 300 ezren tették meg, a cél pedig az, hogy minél többen oltassák be magukat. A miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként utalt arra, hogy negatív szankció érheti azokat, akik nem élnek az oltás lehetőségével: ugyanis egy kérdésre válaszolva azt mondta, egészen biztos, hogy lesznek olyan szabályok, nemcsak hazánkban, hanem egész Európában, amelyek bizonyos esetekben különbséget tesznek majd azok közt, akik igazolni tudják, hogy be vannak oltva, illetve akik nem. Gulyás úgy gondolja, az oltási könyv a tömeges oltást követő hónapokban fontos dokumentum lesz az útlevél és a személyi igazolvány mellett. Egészen biztos, hogy légitársaságok is hoznak majd ilyen szabályokat, ahogy a koncertszervezők is megtehetik, írja a LikeNews.

Oltási könyv

Ha valóban tervben vannak ilyen szabályozások, akkor elképzelhető, hogy a jövőben csak oltási könyvvel utazhatunk például repülőgépen, illetve vehetünk részt olyan, nagy tömegeket vonzó programokban, mint a színház, a koncert, a mozi.

Ezt mondja a jogi szakértő

„A koncertszervezőknek, moziknak és egyéb cégeknek nemhogy joguk, egyenesen kötelességük is lehet az oltási igazolás megkövetelése akár a munkavállalóiktól, akár a ‘fogyasztóiktól’, hiszen felelősséggel tartoznak a többi dolgozójuk és vendégük egészségéért” – magyarázta Györei Péter jogi szakértő a Blikknek.

Megmozdultak a sztárok a különös bejelentést követően

– Ugyan azt mondták, nem lesz kötelező a védőoltás, mégis úgy tűnik, nem nagyon lehet majd létezni nélküle. Mivel én korábban elkaptam a vírust, úgy tudom, egy ideig védett vagyok, de ha úgy tudunk visszatérni a normális mindennapokhoz, úgy kaphatjuk vissza a közönségünket, hogy be kell oltatni magunkat, akkor állok elébe – mondta a Neoton Família Sztárjainak frontembere a lapnak.

Vastag Csaba is megszólalt

– Ha egy rendezvény, egy koncert, egy előadás megtartásának ez az ára, akkor állunk elébe, hiszen minden olyan mód, amely újraéleszti ezt a szakmát, hatalmas előrelépés – mondta az énekes a Blikknek.

Ezt gondolja Kóbor János

– Sejtettem, hogy lesznek ilyen kivételek és szabályok. Egyelőre nem gondolkozunk azon, mikor és hol lépjünk fel. Sosem oltatom be magam semmivel, az influenza elleni vakcinát sem kértem, és ezt sem fogom. Szerintem az, hogy oltáshoz lesz kötve, ki hová mehet, a személyiségi jogok durva megsértése – mondta az Omega énekese, Kóbor János a lapnak.

Kiemelt kép: Illusztráció