Korlátozó intézkedések bevezetését tervezi a kormány. A koronavírus behurcolása az országba a legnagyobb kockázat, ezért ezt meg kell akadályozni – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában.

Szükség lesz új szigorításokra a járvány miatt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című pénteki műsorában. A miniszterelnök szerint a legtöbb európai országban romlik a helyzet, ezért a fertőzés behurcolása a legnagyobb veszély Magyarország számára.  

A behurcolással szemben föl kell lépni. A nyáron átálltunk az új rendszerre, ahol színekkel jelöltük az országokat. Ennek vége, szeptember 1-től már más irány jön, nem lehet fenntartani a határátlépésnek ezt a módszerét, szigorúbb szabályok jöhetnek.

„Déli irányba ne foglaljon, ne szervezzen nyaralást szeptembertől senki”– mondta a miniszterelnök. Aki pedig szeptember 1 után a déli irányból próbál visszajutni Magyarországra, az „bele fog ütközni a határvédelmi intézkedésekbe”

Meg kell akadályozni a járvány behurcolását

Orbán Viktor azt mondta,  nem ugyanolyan jó a digitális oktatás mint a hagyományos. Jelenleg még a személyes oktatáson alapuló rendszer, az igazi az online oktatás csak tartalék megoldás, ezért mindent meg kell tenni a rendes, a megszokott iskolakezdésért, ami azt jelenti, hogy a járvány behurcolását kell megakadályozni.

Orbán Viktor azt mondta, „hogy Magyarország elég tapasztalatot szerzett a vírus első hullámakor, a védekezés következő szakaszát ezért saját tapasztalatainkra alapozva kezeljük. A lényeg, hogy megmentsük az emberéleteket”. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy  a betegségből meg lehet gyógyulni, azokra kell nagyon vigyázni, akiket ez a vírus „elvihet”. A legkiszolgáltatottabbak pedig az idősek.

Amikor kitört a járvány, a miniszterelnök számára kiderült, hogy a jó szakemberek egyből segítenek, és rendelkezésre állnak. A kormányfő háláját fejezte ki a professzoroknak. Elmondta: tudják, amíg nincs vakcina, a bizonytalan helyzet fenn fog maradni.

„Minden irányba kinyújtottuk a csápjainkat”

Orbán Viktor elmondta, nem megkönnyebbült a világ az első vakcina megjelenésétől, hanem üzleti motivációjú támadás sorozat kezdődött. Amikor pedig kész lesz a vakcina vagy akár több is egyszerre, zsibvásári hangzavar lesz – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint közelebb vagyunk a vakcina felfedezéséhez, mint korábban, és jó esély van arra, hogy hamarosan tömegesen elérhető legyen egy vakcina.

Kiemelt kép: illusztráció