Szombaton érkezett meg az Európai Unió összes tagállamába, így Magyarországra is a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája – közölte a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója. Szombaton délelőtt már el is kezdődött az oltás, egy osztályvezető főorvos kapta meg az első injekciót. A vidéki kórházakba délelőtt 11-kor indultak el a szállítmányok, öt napig oltják azokat a dolgozókat, akik kérik.

Szimbolikus vakcina

Vereckei Péter azt mondta, hogy az első, “szimbolikus szállítmányban” 9750 adag vakcina található, de a következő hetekben a szerződésben meghatározott feltételek szerint rendszeresen szállítanak majd oltóanyagot a kormány által kijelölt oltópontokra. | Ide kapcsolódik: Vakcina gyorstalpaló: ezt érdemes tudnod azokról az oltásokról, amelyeket hamarosan beadathatsz magadnak

Öt napig sima hűtőszekrényben is eláll

Vereckei Péter az állami tévében beszélt arról is, hogy a vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon kell szállítani, ezen a hőmérsékleten hat hónapig, utána 2-8 fokon további öt napig tárolható, feloldás után pedig hat órán keresztül stabil. Magyar kutató ötlete alapján készült az oltás, erről itt ír a BudapestKörnyéke: Gyártósoron van a koronavírus-vakcina, egy Szegedről kirúgott kutatónak köszönheti a világ a segítséget

Így néz ki közelről a csodaszer

Március óta fejlesztik

Pfizer és a BioNTech márciusban jelentette be, hogy közösen oltóanyagot fejleszt a koronavírus ellen, 280 nappal később pedig meg is érkeztek az első vakcinák Magyarországra – emelte ki. 

44 ezer emberen tesztelték

A fejlesztés során a klinikai vizsgálatokban 44 ezer önkéntes vett részt, és 150 klinikai centrum egészségügyi szakemberei dolgoztak azon, hogy a vizsgálatok sikeresek legyenek. A klinikai vizsgálatok során a vakcina 95 százalékos hatékonyságot mutatott, és jellemzően csak helyi reakciók alakultak ki az oltás beadása után – mondta.

Pfizer-vakcinák a Dél-Pesti Centrumkórházban – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Biztonságos az oltás

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az oltás biztonságos, már nagy számban oltottak azzal a világon, és alig volt szövődmény – jelentette ki szombaton a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. Vályi-Nagy István örömét fejezte ki, hogy a 125 éves, eredetileg is fertőzőkórháznak épült Szent László kórházban, – amely a koronavírus-járványban “elsővonalas” intézmény volt, ahol a fertőzötteket ellátták – kezdték meg az oltások beadását Magyarországon.

Fél órás megfigyelés következik az oltás beadása után

Úgy látja, a kollégái részéről is erősödik a bizalom az oltás iránt. A Dél-Pesti Centrumkórházba szombaton megérkezett oltóanyagok felét az ismétlőoltásig elteszik egy mínusz 80 Celsius-fokos hűtőbe. Az oltás előtt ki kell tölteni az információs lapokat, beleegyezési nyilatkozatokat. Az oltás után pedig 15-30 perces megfigyelés következik.

Az intenzíven dolgozók kapják meg

A főigazgató elmondta: első körben a Dél-Pesti Centrumkórház és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltják, utána az általános osztályok dolgozóival folytatódik az oltás – írja a BudapestKörnyéke.

95 százalékos védettséget ad

Vályi-Nagy István leszögezte: az oltás veszélytelen; és beadását követően 95 százalékban kialakul a védettség. Ezért arra buzdít mindenkit – kollégáit és a lakosságot is -, hogy oltassák be magukat.

Fotók: Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal teli ampullák a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd