6212 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 238 056 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 189 beteg

Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5513 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 68 525 fő, az aktív fertőzöttek száma 164 018. Az aktív fertőzöttek 20%-a, az elhunytak 22%-a, a gyógyultak 25%-a budapesti. 7812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen.

Megszólalt Orbán Viktor

“Ellentmondó híreink vannak arról, hogy mi lesz, az biztos, hogy most kaptunk egy nagy pofont mint Európai Unió. Londonból érkezett, de akkora volt, hogy még én is érzem” – kezdte a vakcinával kapcsolatos gondolatmenetét Orbán Viktor a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Így vélekedik

A miniszterelnök úgy látja, a járvány elleni védekezés és a vakcina nem politikai kérdés, a vakcinabeszerzésben tehát nem akadályozhat meg egy országot sem egy másik állam, sem gyógyszercégek.

Vakcinainfó portál

Hogy gyors és megbízható vakcina minél hamarabb bevezetésre kerülhessen, megnyitják a Vakcinainfó portált, ahol lehet regisztrálni, de azt leszögezte, nem a regisztráció sorrendjében lesz az oltás beadása. Sőt nemsokára már mobilapplikáción keresztül is leadhatjuk igényünket az önkéntes és ingyenes védőoltásra, ennek részleteiről itt a LikeNews hírportálon is beszámoltunk.

Egyszeű megoldás

Minden korábbi megoldásnál egyszerűbben és gyorsabban jelentkezhetnek a magyarok a koronavírus elleni védőoltásra – tudta meg a Ripost.

Díjmentes alkalmazás

A lap információi szerint egy díjmentesen letölthető mobilalkalmazás segíti majd az igényfelmérést és a tömeges oltás megtervezését, megszervezését.

Levelet kapnak majd az idősebbek

A Ripost értesülései szerint a 60 évnél idősebbeket levélben is tájékoztatja majd a kormány a védőoltásról, illetve az azzal kapcsolatos lehetőségeikről. Így első kézből kapnak majd hiteles információkat azok, akik járványügyi szempontból kifejezetten veszélyeztetett korúak.

Csak biztonságos oltóanyagot kaphatunk

„Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni. Világos eljárásrend alapján vizsgálják meg a mintákat és döntenek arról, hogy használható-e az adott vakcina Magyarországon vagy sem” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ingyenes és önkéntes a vakcina

Orbán Viktor még korábban elmondta: a koronavírus elleni oltóanyag ingyenes és önkéntes alapú lesz, áprilisban pedig nagy valószínűséggel győzelmet hirdethetünk a vírus ellen. A miniszterelnök szavai határozottan cáfolják azokat az álhírekeket, miszerint mindenki számára kötelezővé akarják tenni a védőoltást, ami ráadásul komoly anyagi terhet is jelent majd.

Ezért kell regisztrálni

“Azért kell regisztrálni, hogy tudjuk, az önkéntes vakcinára mekkora lesz a kereslet” – tisztázta a helyzetet Orbán.

Ők kapnak először vakcinát

“Először az egészségügyi dolgozók és a súlyos állapotban lévők kapnak majd vakcinát, de közben intenzív tárgyalások zajlanak Kínával, Oroszországgal, Izraellel is Brüsszellel is.” – mondta.

A karácsonyi korlátozások

A karácsonyi korlátozással kapcsolatban csak szűkszavúan nyilatkozott, hétfőn hozzák meg a döntést, a tudósok “mereven elleneznek mindenfajta enyhítést”.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI