Kezdjük azzal, hogy mit jelent egyáltalán maga a tuning szó. Ha beírjuk ezt az angol szót egy fordítóprogramba, akkor a magyar jelentéseként a hangolás szót kapjuk. Mit jelent mindez az autók és más járművek vonatkozásában?

A motor működésének alapja

Mielőtt válaszolnánk a kérdésre, tisztáznunk kell néhány alapfogalmat. A motor működéséről a vezérlőegység, azaz az ECU gondoskodik, ez irányítja a jeladóktól kapott információk szerint. A jeladók az adatokat az ECU-nak küldik, majd ezek függvényében történik a motor működésének szabályozása. Mindez digitalizált módon történik, így egy vezérlőegység másodpercenként több millió műveletet tud végrehajtani.

A vezérlőegységben lévő chip feladata a vezérlőprogram tárolása. Ha chiptuning kalkulációra kerül sor, akkor ennek a vezérlőprogramnak a módosítására, hangolására készülünk.

Nem mindegy, kire bízzuk a chiptuningot

Nem feltétlenül jó az a hozzáállás, hogy a létező legolcsóbb chiptuninggal foglalkozó céget keressük meg. Ezen a téren kiemelten fontos a tapasztalat és az is, hogy az adott cég milyen eszközparkkal rendelkezik, milyen módszerrel dolgozik.

Érdemes utánanézni, hogy mióta foglalkozik egy cég chiptuninggal, vannak-e referenciái. Kardinális kérdés, hogy a programot a netről vadásszák le, vagy ők írják? Egyedi program készül az autó valós adatai alapján, vagy egy sablon alapján történik a chiptuning? Ezekre hamar fény derülhet, ha rákérdezünk, hogy egyéni kéréseket is figyelembe tudnak-e venni, és az észrevételek alapján utólagos módosításra van-e lehetőség vagy sem.

Ha csak bizonyos típusokat vállal a cég, új autókat nem, az riasztó jel. Ez ugyanis azt jelenti, hogy klón eszközökkel dolgoznak, fejlesztésre nem szánnak pénzt.

A rosszul elvégzett chiptuningnak fájdalmas következményei lehetnek

Amennyiben nem jól választjuk ki azt, hogy kit bízunk meg a chiptuninggal, az komoly problémát eredményezhet. Ha nem megfelelő program kerül az autóra, akkor a javítási költség több százezer forintra rúghat.

Érdemes óvatos fenntartással kezelni az olyan hívószavakat, mint a mobil chiptuning olcsón. Ha nem rendelkezik a chiptuningos weboldallal, és nem deríthető ki, hogy pontosan milyen cég áll a vállalkozás mögött, akkor fogjunk gyanút és inkább keressünk egy megbízható, leinformálható céget, amely kapcsán nem merül fel semmilyen kétség.

A legfőbb szempont a motor tartóssága

Válasszunk olyan chiptuninggal foglalkozó céget, amelyiknek a motor tartóssága a legfontosabb. A módosításokat el lehet végezni olyan határokon belül, ami a motorra, a turbóra, a váltóra és az erőátvitelre sem káros. Így is rengeteg tartalékot ki lehet hozni a gyári beállításokhoz képest kellő szakértelemmel.

Természetesen az alkatrészek nem örök életűek, ám ha a chiptuningot szakértők végzik el, akkor épp olyan tartós marad a motor és annyi kilométert tud megtenni, mintha meghagyták volna a gyári beállításokat.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.