4136 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 225 209 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 165 beteg

Elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5142 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 65 888 fő, az aktív fertőzöttek száma 154 179 fő. Az aktív fertőzöttek 20%-a, az elhunytak 23%-a, a gyógyultak 25%-a budapesti. 7732 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen.

A brit gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Engedélyezte szerdán a brit gyógyszerfelügyelet a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását.

Tegnap nyújtották a be a kérelmet

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinájuk európai engedélyezésére. Az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tájékoztatása szerint a német biotechnológiai cég és az amerikai gyógyszergyártó óriás gyorsított eljárást kért, erről a LikeNews is beszámolt korábban.

Ilyen hatékonyságúnak bizonyult

A közös fejlesztésű vakcina a klinikai vizsgálatok novemberben ismertetett adatai szerint 95 százalékos hatékonyságú.

Még az év vége előtt elkezdődhet

Amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség megállapítja, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a koronavírus-fertőzés kockázatait, és ez alapján pozitív ajánlást ad a vakcina európai forgalmazására, még az év vége előtt megkezdődhet Európában a jelenleg BNT162b2 néven ismert oltóanyag gyártása és használata.

Az Európai Bizottságé a végső döntés

Az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség feladata az Európai Unió területén használt vagy alkalmazni kívánt gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyezése és ellenőrzése. Ezt követően az Európai Bizottság által adott végleges jóváhagyás teszi lehetővé a laboratóriumok számára, hogy forgalmazzák gyógyszereiket az unió országaiban.