Migács Tibor  Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének (SZMDSZ) elnöke a Népszavának mondta el, hogy milyen problémák merültek fel a szociális szférában a járványhelyzet alatt, valamint a mostani tesztelések során.

Ki az alkalmazott?

Nagy gondot jelent, hogy az intézményekben kit tekintenek alkalmazottaknak, ugyanis ezt a kormányrendelet nem tisztázza és például a bentlakásos intézmények esetében az intézményvezető döntötte fel, hogy kit rakott fel a listára, amit a kormányhivatalnak leadtak. Tehát előfordulhat, hogy karbantartókat, gondnokokat nem minden esetben teszteltek. Az is az intézményvezetőkön múlt, hogy a szabadságon lévő kollégákat behívták- e a tesztelésre.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Nem tudtak élni az állami lehetőséggel

Migács elmondta, hogy további probléma az is, hogy a házi segítségnyújtásban és a családsegítőkben dolgozóknak nagy része nem tudta államiban elvégeztetni a vizsgálatokat, ugyanis állandó orvoshiánnyal küzdenek, így a szűrést nem tudták rendesen megszervezni.

Koronavírusosan is dolgozniuk kellett

Az elnök elmondta, hogy sajnos olyan eset is előfordult, hogy kevés tünetet mutató, de pozitív koronavírusos munkatársaknak is dolgozniuk kellett, mert nincs elég ember, hogy a gondozottakat ellássák.

Nehéz beosztásokat készíteni

Továbbá mivel sok szociális dolgozó van jelenleg karanténban, vagy betegállományban, ezért egyre nehezebb a beosztások készítése.

EZ IS ÉRDEKELHET!

Brutális számok: 5595 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 151 beteg

Beakarták költöztetni őket

Az SZMDSZ elnöke egy Pest megyei fogyatékkal élőket ellátó otthonban 120 lakóból 114-en lettek betegek, valamint a 36 gondozónőből is 12-en pozitív tesztet produkáltak, ezért a hatóságok az egészséges dolgozókat arra szerette volna kényszeríteni, hogy költözzenek be az intézménybe, ám ők erre nem voltak hajlandóak. Most műszakonként négy emebr dolgozik.

Küzdenek

A szakszervezet azért küzd, hogy aláírásokat gyűjtsenek és a bérhelyzetüket rendezzék, valamint, hogy olyan bánásmódot kapjanak, mint az egészségügyi dolgozók.

Kiemelt kép: illusztráció