Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 520 350 fő a beoltottak száma, ebből 465 643 fő már a második oltását is megkapta. 

11132 új fertőzött

11 132 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 560 971 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elhunyt 227 beteg

Elhunyt 227 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 068 főre emelkedett. 

Ennyien gyógyultak meg

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 366 774 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 176 129 főre emelkedett. 

1237-en vannak lélegeztetőgépen

10 583 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1237-en vannak lélegeztetőgépen. 

Folyamatosan oltanak

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A hétvégén is folyamatos az oltás, a hétvégén is oltó háziorvosok kiegészítő díjazásban részesülnek.  A következő napokra a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca vakcina jutott, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer vakcinákkal oltanak.

Egy hétig még biztosan maradnak a korlátozások

Éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban jelentette be, hogy a jelenleg is érvényben lévő korlátozások egy hétig még biztosan maradnak. „További szigorításokat már nem biztos, hogy elviselnének az emberek. Most jó esély van arra, hogy az iskolákat újranyissuk” – mondta Orbán Viktor. Az egész húsvét külön járványügyi intézkedést igényel, erről jövő héten tájékoztatnak.

A kórházak és a kapacitás

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem lesznek kapacitási gondjai a kórházaknak, jelenleg 1618 szabad lélegeztetőgépes ágy áll rendelkezésre. Ennek ellenére a kórházak kórházak elképesztő terhelésnek vannak kitéve, különösen az ún. sárga és vörös zóna, amelybe most a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája engedett bepillantást egy képriporton keresztül.

Merkely Béla is beszélt a heroikus küzdelemről

A Covid-19 pandémiát követően nem lesz már olyan az életünk, mint előtte, hiszen felértékelődött az egészségünk, a család és a társadalmi kapcsolatok iránti vágyunk. A tragédiák emléke megmarad, ugyanakkor emlékezni fogunk az egészségügyi dolgozók helytállására, a heroikus küzdelmükre is, valamint arra az összefogásra, amivel ezt a világjárványt legyőztük” – mondta az orvosprofesszor. EZ IS ÉRDEKELHET: Kritikus állapotok: minden korábbinál több súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápolnak kórházban, az intenzív osztályok beteltek

A mentőszolgálat munkatársai is borzasztó leterheltek

Kendőzetlen őszinteséggel vallott egy vidéki mentős arról, hogy jelen pillanatban alig győzik a rengeteg riasztást, az extrém, embert próbáló körülmények miatt pedig nem ritka, hogy napi 23 órát is dolgozniuk kell, erről a BudapestKörnyéke.hu agglomerációs hírportál számolt be.

Rekordszámú riasztások

Az RTL Híradójának egy vidéki mentődolgozó árulta el, egyre gyakoribb, hogy a fővárosban kell szolgálatot teljesíteniük, ott ugyanis ugrásszerűen megnőtt a riasztások száma. Kedden például rekordról számoltak be, akkor a mentőszolgálat hivatalos Facebook-oldalán közzétett információk szerint 4360 alkalommal kellett beteghez menniük. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter