Romániában minden korábbinál több súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápolnak a Covid-kórházakban, az intenzív terápiás osztályokon beteltek a helyek, a média pedig olyan esetekről is beszámolt, amikor a craiovai kórház betegfelvételi osztályának elkülönítőjében haltak meg koronavírusos betegek, akik arra vártak, hogy helyek szabaduljanak fel az intenzív terápián.

Rekordot döntött a súlyos esetek száma

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint 11 632 fertőzöttet kezelnek kórházban, ami 15 százalékkal elmarad a járvány novemberi, második hullámában regisztrált csúcstól, a súlyos esetek száma viszont már rekordot döntött.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rengeteg a kritikus állapotú beteg

Pénteken 1313 kritikus állapotú beteget kezeltek a Covid-kórházak intenzív terápiás osztályain, ami – a Digi24 hírtelevízió számításai szerint – azt jelenti, hogy mindössze tíz szabad ágy maradt az országban.

Versenyfutás a járvánnyal

A román hatóságok versenyt futnak a járvánnyal: naponta tesznek ígéretet a koronavírusos betegeknek elkülönített intenzív terápiás helyek számának növelésére, de amint sikerül tíz-húsz ággyal bővíteniük a kapacitást, azonnal megtelnek a felszabadított helyek. EZ IS ÉRDEKELHET: Idén nem lesz se VOLT, se Balaton Sound – Itt a szervezők közleménye!

Emelkedik a halálesetek száma is

Emelkedőben van a halálesetek száma is: pénteken újabb 143 beteg vesztette életét – ami csaknem 70 százalékkal több az utóbbi kéthetes átlagnál – és ezzel meghaladta a 22 ezret a járvány áldozatainak száma.

Az elmúlt 24 óra

Romániában eddig 887 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 65 ezret jelenleg is fertőzőként tartanak számon. Az utóbbi 24 órában 5593 új fertőzést jelentettek, kétszer annyit, mint egy hónappal ezelőtt.

Ez a helyzet itthon

Mint ahogyan azt a LikeNews.hu hírportál is megírta a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a kormány március 22-től újabb egy héttel meghosszabbítja a jelenlegi korlátozásokat. 

Rengeteg új fertőzött

10 759 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 549 839 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 213 beteg

Elhunyt 213 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 841 főre emelkedett.

További adatok

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 364 808 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 167 190 főre emelkedett. 10 264 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen. NE HAGYD KI! Dr. Zacher Gábor: Elgondolkodtam rajta, hogy ebbe én is belehalhatok

Kiderült, hány embert kell beoltani a nyitáshoz

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. Az újranyitásról szóló nemzeti konzultáció lezárult.  Az újranyitást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban. 

A vakcinák

Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésbőlkevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötöttünk. 

Ennyi kínai vakcina érkezett

A kínai  Sinopharm oltóanyagból eddig 1,1 millió adag vakcina érkezett, az első félmillió adagos szállítmányt a háziorvosok már eloltották a regisztrált idősekre. További 550 ezer adag még hatósági vizsgálat alatt áll. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain. Az AstraZeneca jelentősen csökkenti vakcinaszállítmányait, már a csütörtökön érkezett szállítmány is kevesebb, mint a harmada a korábban ígértnek. 

Az AstraZeneca is biztonságos

Az elmúlt napok kálváriáját követően, ami az AstraZeneca vakcina körül alakul ki, tegnap végre pont került az ügy végére, ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség kimondta: a vakcina biztonságos. IDE KAPCSOLÓDIK: Döntött az Európai Gyógyszerügynökség: Itt az igazság az AstraZeneca vakcinájáról A botrány akkor kezdett egyre nagyobb méreteket ölteni, amikor trombózisos eseteket, illetve több rejtélyes halálesetet is összefüggésbe hoztak a vakcinával. Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos tudnivalókról a LikeNews.hu hírportál itt számolt be részletesen.

Müller Cecília ezt mondta a vakcináról

Ezt követően több ország is felfüggesztette az AstraZeneca alkalamázást, Magyarország nem volt köztük, ugyanis Müller Cecília tájékoztatása szerint “több szakmai grémium fog még állást foglalni az ügyben, de az operatív törzs egyelőre a két szervezet fenti közléseit veszi alapul, és továbbra is olt az AstraZeneca vakcinájával.” – ez pedig időközben meg is történt, így nem volt itthon indokolt a vakcina alkalmazásának felfüggesztése. A tiszti főorvos egyébként arról is beszélt, hogy vérrögképződés és embólia kockázatát eddig nem tudták ok-okozati összefüggésbe hozni az AstraZeneca védőoltás beadásával, Müller Cecília továbbá azt is hozzátette, hogy maga a koronavírus betegség is vérrög képződéssel jár.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik