Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 293 414 fő a beoltottak száma, ebből 377 343 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról.

Rengeteg új fertőzött

9444 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 507 627 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elhunyt 163 beteg

Elhunyt 163 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 790 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 349 530 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 141 307 főre emelkedett.  

Sokan vannak kórházban

8897 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 989-en vannak lélegeztetőgépen. 

Folyamatosan oltanak

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A háziorvosok AstraZeneca-vakcinát kaptak ezen a héten, és az Operatív Törzs azt kérte tőlük, hogy a még be nem oltott regisztrált idősek oltását folytassák. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. A kórházi oltópontokon vasárnapig a 60 év alatti krónikus betegeket is oltják AstraZenecával, az érintettek erre SMS-ben kaptak behívót. 

Lemondták az AstraZenecát

Romániában csütörtök estétől péntek délig kilencezren mondták le az AstraZeneca vakcinára korábban lefoglalt időpontjukat az internetes előjegyzési portálon – közölte a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV).

Dániában felfüggesztették

Mint ahogyan azt a LikeNews.hu hírportál is megírta Dániában nem lehet mostantól oltani az AstraZeneca vakcinával, ugyanis a helyi hatóságok úgy vélik, hogy vérrögöket termelhet.

Vérrögök kialakulását okozhatja

A dán egészségügyi hatóságok úgy ítélték meg, hogy az AstraZeneca vakcina vérrögök kialakulását okozhatja. Dánia egyébként nem az első, aki az ezzel a vakcinával való oltást felfüggeszti, ugyanis egy héttel ezelőtt Ausztriában is megtörtént mindez elővigyázatosságból. 

Ezzel szemben ezt mondja a brit gyógyszerfelügyelet

Ezzel szemben a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) csütörtöki közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok nem erősítik meg, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket. IDE KAPCSOLÓDIK: Felfüggesztették az AstraZenecával való oltást, ezért!

Az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZenecát adták be

Phil Bryan professzor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZeneca-oltást adtak be, és nem érkezett több bejelentés vérrögképződéses esetekről annál, mint ahány ilyen eset a beoltott lakossági csoportokban természetes okokból egyébként is előfordult volna ugyanebben az időszakban.

Nincs elegendő bizonyíték

Az MHRA vezető szakértője szerint a vérrögképződés nem szokatlan jelenség, és természetes okai is vannak. Hozzátette, hogy a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság szoros figyelemmel követi az ügyet, de megismételte: a rendelkezésre álló bizonyítékok nem erősítik meg, hogy az AstraZeneca-oltóanyag lenne a dániai vérrögképződéses esetek oka. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/ Balogh Zoltán