Dániában nem lehet mostantól oltani az AstraZeneca vakcinával, ugyanis a helyi hatóságok úgy vélik, hogy vérrögöket termelhet, emiatt pedig kockázatosnak ítélték, adta hírül az AFP hírügynökség.

Vérrögök kialakulását okozhatja

A dán egészségügyi hatóságok úgy ítélték meg, hogy az AstraZeneca vakcina vérrögök kialakulását okozhatja. Dánia egyébként nem az első, aki az ezzel a vakcinával való oltást felfüggeszti, ugyanis egy héttel ezelőtt Ausztriában is megtörtént mindez elővigyázatosságból. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ketten meghaltak

Mindez azt követően történt, hogy egy 49 éves nő véralvadási komplikációk miatt meghalt, egy 35 éves nőt pedig vérrög okozta tüdőembóliával kezelnek Zwettl városában, erről itt a LikeNews.hu hírportálon is hírt adtunk.

Nincs bizonyíték

Mint megírtuk most még csak elővigyázatossági okokból vonták ki a forgalomból, azt az AstraZeneca vakcinaszállítmány adagot, amelyet az elhunyt ápoló is kapott, de bizonyíték nincs rá, hogy köze lett volna a halálához. Mielőtt az oltóanyagot engedélyezték 23 ezer emberen tesztelték.

Ezt mondja az osztrák egészségügybiztonsági hivatal

“Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy ok-okozati összefüggés lenne az oltással” – jelentette ki a BASG. Hozzátették, hogy a véralvadás nem ismert az AstraZeneca mellékhatásaként.

Január végén kapott zöld utat

Az AstraZenecát január 29-én engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség, ám mostanáig csak enyhe és rövidtávú mellékhatásai ismertek. OLVASD EL EZT IS! Többen is szerencsét próbáltak a lemondó sms ellenére – Elmentek a kijelölt oltópontra és gond nélkül megkapták az AstraZenecát

Itthon is oltanának vele

Az AstraZeneca körüli fennakadások már csak azért is aggályosak, mert itthon előző hétvégén 74 ezer embert akartak beoltani a vakcinával, ez lett volna az eddigi legnagyobb oltási kampány Magyarországon, ám végól a tömeges oltást múlt pénteken lefújták.

Hétvégén tömeges oltás várható

Ezután kedden kezdték ismét értesíteni az oltandókat, hogy csütörtöktől kapják meg a vakcinát azok a 60 év alatti krónikus betegek, akik az előző hétvégi káosz során lemaradtak az AstraZenecáról.

Káosz a múlt hétvégén

Viszont ismert az a tény is, hogy aki elment az oltópontra az bizony gond nélkül megkapta az AstraZeneca vakcináját.

Szerencsét próbáltak

Mint megírtuk sokan, akik kaptak sms-est úgy döntöttek, hogy mégis csak szerencsét próbálnak. AHVG azt írja egy budapesti férfi több tízezer emberrel egyetemben megkapta az előjegyzést lemondó sms-t, de úgy döntött, azért ő megpróbálja megkapni az oltást. Lesz, ami lesz alapon érkezett a helyszínre, úgy volt vele, hogy majd ott kiderül.

Probléma nélkül megkapta az oltást

Miután megérkezett a számára kijelölt fővárosi oltópontra megmutatta az ügyintézőknek a behívó sms-t, majd pedig a helyszínen mindenféle probléma nélkül megkapta a vakcinát. EZ IS ÉRDEKELHET: Tombol a harmadik hullám: döbbenetes csúcson az új koronavírus fertőzöttek száma, meghalt 146 ember

Nem nevezte meg az oltópontot

A férfi az oltópontot egyébként nem nevezte meg, mert nem szeretné kellemetlen helyzetbe hozni az ott dolgozókat, éppen ezért csak annyit árult el, hogy egy fővárosi helyszínről van szó.

Félt, hogy elküldik

„Kicsit féltem tőle, hogy lepattintanak majd, de semmi, a bejáratnál csak annyi történt, hogy a portás megkérdezte, az első vagy második oltásomra jöttem-e, amikor mondtam, hogy az elsőre, akkor jobbra küldött. Ott már állt egy kisebb sor, majd katonák fogadtak, az ügyintéző pedig elkérte a papírjaimat, ekkor derült ki, hogy nem vagyok rajta a listán. Amikor azonban felmutattam a Vakcinainfótól kapott sms-t, felvették az adataimat, elkérték az igazolványaimat és felírtak” – mesélte a férfi. DURVA! Pánik! Lefosztották az emberek az FFP2-es maszkkészleteket, pedig be sem jelentették, hogy kötelező lenne

Az AstraZenecával oltanak

A férfi beszámolója szerint az oltóponton csak az AstraZenecával oltottak, főleg harmincas-negyvenes korosztályú embereket. Emellett nem ez a férfi volt az egyetlen, aki a káosz ellenére is, de megjelent az oltóponton. A Telex beszélt egy háromgyerekes budapesti férfival, aki ugyanígy tett. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: AstraZeneca – Forrás: MTI/Rosta Tibor