Testnevelés óra közben kisétált egy tanuló az öltözőbe és felakasztotta magát. Szerencsére osztálytársai meg tudták menteni az életét.

Az eset szerdán történt a Baranya megyei Kozármislenyben.

Fizikailag szerencsére már jól van az a negyedikes fiú, aki a Janikovszky Éva Általános Iskola tanulója, a lelki és mentális állapotának megfigyelésére kórházba került. A Szabad Pécs úgy tudja, nem helyi, hanem egy közeli településen élő tinédzserről van szó.

Az egyik szülő igencsak fel volt dúlva, mivel azt mondta, hogy szerdán késő délután észrevette, hogy a negyedikes gyermekével valami nem stimmel, nem úgy viselkedik, ahogyan szokott. Amikor rákérdezett ennek az okára, a gyermek elsírta magát. Aztán bevallotta, hogy egy osztálytársa aznap, az iskolában, tanóra közben felakasztotta magát. Állítólag az igazgató arra kérte a diákokat, hogy ne beszéljenek otthon a történtettekről.

Ráadásul a szülő azt is elmesélte, hogy ezt követően hívott más szülőket is, s kiderült: több helyen is ugyanezt mondták a gyerekek, a történtekről is, és az igazgató kéréséről is.

A legfontosabb: a negyedikes fiú szerencsére túlélte az esetet. Sőt, valószínűleg az ijedtség nagyobb lehetett, mint végül a fizikai sérülés. A lelki és mentális állapota miatt azonban nagyon is szükséges volt a beavatkozás, és a megfigyelés, és még szükséges lehet a későbbiekben is. Az esethez rohammentőt hívtak, és szükség volt a mentőorvos és az ápolók helyszíni beavatkozására is.

Nem sikerült jól elvégeznie a feladatot

A 10-12 év közti fiú szerdán napközben a teljes negyedik évfolyamának, négy osztálynak tartott együttes testnevelés órán vett részt.  Egy vagy több feladatot azonban nem, vagy nem megfelelően sikerült elvégeznie.

Az egyik ilyen után a gyerek azzal a felkiáltással hagyta el a tornacsarnokot, hogy akkor ő most megy és öngyilkos lesz. Miután elhagyta a tornatermet, az öltözőbe ment, ahol tényleg megpróbálta magát felakasztani.

Szerencsére nem sokkal később több osztálytársa is utánament, s egyiküknek, egy magasabb, erősebb termetű fiúnak fiúnak sikerült megmentenie a diákot. Azonnal riasztották a mentőket, ők a helyszínen ellátták a fiút, s gondoskodtak a megfelelő egészségügyi intézménybe való szállításáról.

Az intézményi szabály és protokoll szerint a testnevelőtanárok nem mennek be a gyerekek öltözőjébe, a folyosón várják meg őket, de itt valószínűsíthetően csupán arról volt szó, hogy amíg a testnevelő a többi, nem kevés gyerekre vigyázott, néhány osztálytársat a gyermek után küldött, hogy megnézzék, nem készül-e valóban meggondolatlanságra.

Az iskola nem reagál

A Szabad Pécs, miután megkeresésükre nem reagált az iskola, elérte Bíró Károlyt is, Kozármisleny polgármesterét. Megerősítette, hogy valóban történt egy ilyen megdöbbentő eset, s hogy szerinte az a legfontosabb most, hogy a diák jól van, s hogy a tanulókkal már ma szakemberek foglalkoztak.

A polgármester azt mondta, hogy az igazgató cáfolta, hogy megtiltották a diákoknak azt, hogy bárkinek beszéljenek az esetről. Ők csak annyit kértek, hogy amíg szakemberek nem érkeznek az iskolába, és nem beszélnek a diákokkal, addig, azaz csütörtökig, ne beszéljenek a történtekről, lehetőleg senkinek.

Ha segítség kell

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Kiemelt kép: Kozármisleny, Janikovszky Éva Általános Iskola – Forrás: GoogleMaps