Tragédia lett a vadászatból Újfehértó mellett, miután egy vadra leadott lövés célt tévesztett, s egy két kilométerrel odébb lévő embert talált el a település egyik sűrűn lakott utcájában.

A vadász még csak nem is sejtette, hogy embert ölt. Ő ugyanis csak akkor szembesült tettével, amikor az egyenruhások bekopogtattak hozzá, majd közölték vele a szörnyűséget. A településen élőket megrázták a történtek.

„Épp kint ültem a kertben, amikor Pistát meglőtték” – mondta még napokkal az eset után is megdöbbenve Kati néni a Blikknek, aki először nem értette, mi történt szomszédjával.

„Lövést nem hallottam, csak annyit láttam, hogy a kocsi és a kerítés között fekszik valaki, de nem gondoltam, hogy ekkora a baj. Hazafelé tartottam, amikor a mentők szirénáját hallottam, másnap pedig már láttam, hogy a rendőrök helyszíneltek” – idézte fel a hölgy, hozzátéve: fia és unokája a történtek miatt csak félve látogatták meg őt.

„Egyszerűen érthetetlen, hogy fordulhat ilyen elő. Miért kell a fegyvert a város felé fordítani?!” – tette fel kétségbeesetten a kérdést egy másik utcabeli, aki azt reméli, hogy a jövőben a vadászatot is betiltják a környéken.

A lap információi szerint a meglőtt ember éppen lányával beszélgetett háza udvarán, amikor a találat érte. Vadászatban jártas informátorunktól úgy tudjuk, hogy a lövedéket általában nagyvadak ellen szokták bevetni. Mint fogalmazott, képes egy lovat is néhány másodperc alatt kivéreztetni, így a megsebzett férfinak esélye sem volt.

Az egyenruhások több nappal a tragédia után is helyszíneltek azon a területen, ahonnan a lövést leadhatták.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya az Újfehértón történt haláleset körülményeit büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja – mondt a Szabolcs Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A leghíresebb háborús mesterlövészek körében is csodaszámba megy, ha valaki két kilométer távolságból képes az emberi célt eltalálni. A lövedék közel 4-6 másodpercen át repül, 3-4 métert is esik a pályája. Mindezt figyelembe kell venni célzáskor, ráadásul a szél is méterekkel eltérítheti oldalirányba a röppályát, ezt is bele kell kalkulálni.

Kiemelt kép: illusztráció