A legtöbben a lehető legtöbb nappali fényt szeretnénk otthonunkban. Hogyan lehet ezt elérni, és mit tegyünk, ha túl sok a fény? A mai cikkben mindent elmondunk arról, hogyan dolgozzunk a fénnyel az ingatlanok belsejében.

Miért olyan fontos a fény?

A napfény az egyik alapfeltétel, amelyből a földi élet kialakult. Így természetes, hogy az emberek keresik a fényt. A fény régóta fontos szerepet játszik az ingatlanok belsejében. Ez különösen a fontos történelmi épületek – különösen az egyházi épületek – esetében, amelyek építészetileg a napfénnyel dolgoznak.

Ahogy a modern megoldások egyre megfizethetőbbé válnak, egyre több napfény kerül az új épületekbe. Az új építkezések jelenlegi szabályozása közvetlenül előírja, hogy az egyes helyiségekben bizonyos mennyiségű napfényt kell biztosítani.

A napfénynek – alapvető funkcióján, azaz a sötét területek tényleges megvilágításán kívül – számos más előnye is van. Az elegendő fény pozitív hatással van az otthon kinézetére. A jól megvilágított házak és lakások általában magasabb értéket képviselnek. A napfény hozzájárul a jó hangulathoz. Végül, de nem utolsósorban a napfény a D-vitamin forrása.

Hogyan lehet feldobni a szobákat?

A nagy ablakok alapfeltételnek számítanak. Manapság már olyan francia ablakok is kaphatók a piacon, amelyek a padlótól a mennyezetig érnek. Ekkor egy egész üvegfal lehet, amely lehetővé teszi a maximális potenciális napfény bejutását a helyiségbe. Sőt, ha nem válaszfalakkal osztja fel a belső teret, hanem a nagy, többfunkciós célú helyiségek útját választja, akkor könnyedén megvilágíthatja az egész emeletet. A legfelső emeleten ne feledkezzen meg a tetőablakokról és a tetőablakokról.

A régebbi épületekben a sötét folyosók, vécék és fürdőszobák problémájába ütközünk. Ráadásul az egyes helyiségek ablakait aligha tudja majd megnagyobbítani. Itt is segíthet a válaszfalak lebontása vagy az üveg tetőablakok okos elhelyezése a teherhordó falakban. Így nem zavarja a ház szerkezetét, de természetes napfényt is kap, ahol korábban nem volt.

Mi van, ha túl sok a fény?

Előfordulhat, hogy néha több fény van a kívántnál. Ez különösen igaz a nyári napokon, amikor a nap erős sugarai a nagy ablakokkal együtt üvegházzá változtatják otthonunkat. Ezekben az esetekben szükség van kültéri redőnyök vagy redőnyök felszerelésére az épületre, hogy visszaverjék a sugarakat, és kellemesen hűvös maradjon a belső tér.

Alternatívák a belső árnyékolók és redőnyök vagy sötétítő függönyök, amelyek közül a FAVI.hu oldalon online választhat. Az árnyékolás mellett ezek az elemek segítenek megteremteni a szükséges magánéletet az ablakok mögött esténként.

És mi a helyzet este?

Azt is szeretnénk, hogy sötétedés után is legyen elég fény otthon. A klasszikus csillárok mellett ma már rengeteg alternatíva létezik. Míg régebben a fényforrást a szoba közepén helyezték el, ma már használhatja a spotlámpák vagy a LED-csíkok alternatíváját. Így a fényforrás egyenletesen oszlik el a szobában, ami sokkal praktikusabb.

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő hírportálján, amelyet a forgalmas napokon 100 ezren olvasnak, akkor kattintson ide!