Az európai vörösfenyő a bútor- és építőipar aduásza. Varázslatos színvilágának, különleges színeinek, mintájának köszönhetően minden helyiség központi eleme lehet a belőle készült tárgy. 

Felhasználása széles palettán történik, a legváltozatosabb területeken tudják kamatoztatni előnyeit. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit eddig nem biztos, hogy tudtál erről a sajátos fenyőtípusról.

Hasznosítása különböző területeken

Régészeti leletek bizonyítják, hogy több ezer évvel ezelőtt hidak, temetkezési helyek, és a római amfiteátrumok építésekor is használták. Teraszburkolatnak a Káplár fatelep vörösfenyő lécei tökéletes alapanyagok lesznek. Kültéri és beltéri lépcsők kialakítására, időtálló kerítéselemek vagy kapu építésére évek óta a legkedveltebb alapanyag.

I.Péter orosz cár uralkodása alatt vörösfenyőből készült a hadiflotta, de a mai napig gyártanak hajópadlót és árbócot belőle. 

A népi gyógyászat előszeretettel használja gyantáját, illóolaját fertőtlenítésre. A levelein található mézharmatból készítik a serény méhek a fenyőmézet, ami nemcsak immunerősítő, hanem roboráló és veseműködést serkentő tulajdonsággal is rendelkezik. 

Tűleveiből készíthetsz teát vagy főzetet, ami a sok egyéb mellett remekül kezeli a légúti megbetegedéseket (inhalálva is), nyugtatja az idegrendszert, öblögetéssel megszüntethetőek vele a ínysorvadás vagy éppen a torokgyulladás tünetei. 

Tiszteletem, Vörösfenyő nemzetség!

Bár az emberekhez képest a maga 30-50 méteres magasságával óriásinak tűnik, a fenyőfélék között inkább átlagosnak, már-már alacsonynak mondható. A  népszerű karácsonyfának vásárolt luc fajtánál nem ritka a 80-90 méteres nagyság sem. 

Viszont a fiatal fákat összehasonlítva lényegesen gyorsabban nő a lucnál, ami évente 1- 1,5 métert jelent. Az orosz tajgának mintegy a felét teszi ki a vörösfenyő, a számára kedvező éghajlatú vidéken akár 8-900 évig is elél.

A ruhamoly természetes ellensége

Nagyanyáinktól megtanultuk, hogy a szekrénybe lógatott levendulazsák távol tartja ezeket a kellemetlen ruharágcsálókat. A levendula mellett a vörösfenyő jellegzetes illata is távolságtartásra ösztönzi a molyokat, így gardróbnak, ruhásszekrénynek is kitűnő választás. 

A fenyőféléket keménységük alapján a puhafák közé sorolják. Könnyű megmunkálni, ezért többnyire kedvezőbb áron lehet hozzájutni a fenyőbútorokhoz, mint a keményebb típusokhoz. 

Viszont ugyanez a tulajdonsága hátrányként is megmutatkozik, mert sérülékeny, könnyen karcolódik vagy horpad. Irodaházakba éppen ezért inkább a keményfából gyártott bútorokat érdemes választani. Otthonodban azonban üde színfoltja lehet a nappalinak a vörösfenyőből készült dohányzóasztal vagy komód, esetleg az étkezőben a tálalószekrény. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.