1628 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 407 274 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 103 beteg

Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 450 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 310 848  fő, az aktív fertőzöttek száma 81 976 fő. 4582 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ennyien kaptak eddig oltást

Eddig 457 096 fő kapott oltást, közülük 205 720 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer-vakcinával) és a háziorvosoknál (Sinopharm-vakcinával). Az AstraZeneca-vakcinával a háziorvosok folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását. Újabb orosz vakcina szállítmány érkezett, ma Pfizer-szállítmány is várható, a kínai vakcinát pedig ma reggel megkezdték kiszállítani a háziorvosokhoz. Továbbra is várjuk véleményüket az újraindításról az online nemzeti konzultáción, írják a koronavírus tájékoztató portálon.

Növekvő számok

Az elmúlt napokban Európa számos országához hasonlóan hazánkban is nőtt az új fertőzöttek, a kórházi betegek száma, ez arra figyelmeztet, hogy a harmadik hullám jelei mutatkoznak itt is. A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát.  A védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A kormány álláspontja, hogy csak  fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció elindult.

Elfogadták a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés hétfőn elfogadta koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ezzel az Országgyűlés megteremtette a kormány számára a jogi lehetőséget a további hatékony védekezéshez, a magyar emberek életének és egészségének megvédéséhez, valamint a gazdasági károk mérsékléséhez és a munkahelyek megőrzéséhez.

Brüsszel lassú

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez.  A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Az első kínai-vakcina szállítmány kedden megérkezett Magyarországra: 550 ezer adag vakcina érkezett, amely 275 ezer ember oltását teszi lehetővé.  A vakcina kiszállítása ma meg is kezdődött a kormányhivatalokon keresztül a háziorvosokhoz.

Még több Szputnyik jön

Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány február elején meg is érkezett, és a regisztrált 60 év felettiek oltására felhasználták a megyei kórházak oltópontjain. Hétfő este pedig újabb 100 ezer ember oltásához elég vakcina érkezett, amelyet az NNK ezúttal is megvizsgál.

A nyugati vakcinák

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

A szomszédban enyhítés várható

Mint megírtuk a horvát kormány a héten dönthet a korlátozások újabb enyhítéséről, amennyiben a járványügyi helyzet ezt megengedi – jelentette be Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület hétfői sajtótájékoztatóján.

Nem minden korlátozást oldanak fel

A jelenlegi intézkedések március 1-jéig vannak érvényben, ami biztos, hogy a jövő héttől nem oldanak fel minden korlátozást – mondta a tárcavezető, hozzátéve: konkrétumokat azért nem említ, mert még folynak róla a tárgyalások. 

Több üzlet eddig is nyitva volt

Horvátországban eddig is nyitva tarthattak az üzletek és szolgáltatások, csak a vendéglátóhelyeket zárták be november közepén – kivéve a szállodákat -, az éttermek pedig mindvégig készíthettek ételt elvitelre. Múlt hétfőtől a kávézók is árusíthatnak italt elvitelre, valamint szigorú járványügyi intézkedések mellett kinyithattak az edzőtermeket is. Mivel a vendéglátóhelyek, valamint a szakkiállítások és vásárok kivételével minden más nyitva tarthat, várhatóan ebben a két ágazatban enyhítenek. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik