1 279 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 380 013 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 98 beteg

Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 347 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 285 022 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 644 főre csökkent. 3747 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Oltások

Eddig 292 627 fő kapott oltást, közülük 113 570 fő már a második oltását is megkapta. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Múlt héten megkezdődött és csütörtöktől folytatódik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása, az ehhez szükséges Pfizer-vakcinákat most kapják meg a háziorvosok, emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltanak majd Szputnyik-vakcinával.

Kezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása

A háziorvosok mától megkezdik a 60 év alatti krónikus betegek oltását is, az ehhez szükséges AstraZeneca-vakcina kiszállítása már megtörtént – írja a koronavírus tájékoztató oldal.

Bennük is azonosították a vírust

A Covid-19-et okozó Sars-CoV-2-höz nagyon hasonló vírust azonosítottak a kutatók egy kelet-thaiföldi vadrezervátum denevérjeiben, ami alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a repülő emlősök az új típusú koronavírussal rokon vírusokat hordozhatnak szerte Ázsiában – olvasható a BBC News honlapján.4

Egyezés

A Szingapúri Nemzeti Egyetemen dolgozó Lin-Fa Wang által vezetett mostani tanulmány készítői egy kelet-thaiföldi vadrezervátum mesterséges barlangjában élő kis patkósdenevéreknél mutatták ki a Sars-CoV-2-höz nagyon hasonló vírust. A RacCS203 nevű vírus genomja 91,5 százalékos egyezést mutat a SARS-CoV-2 génkészletével

FRISS! Koronavírus: ennyi ember beoltására elég Pfizer érkezett az egyik fővárosi kórházba

Közeli rokonság

Szintén közeli rokonságban áll egy másik koronavírussal, a RmYN02-vel, amelyet a dél-kínai Jünnan tartományban élő denevérek hordoznak és amelynek genomja 93,6 százalékban egyezik a Sars-CoV-2-jével.

Biztosak benne

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány készítői a mintavételi terület (csak Thaiföld) és a minta nagyságának korlátozottsága ellenére biztosak abban, hogy “a Sars-CoV-2-vel nagyfokú genetikai hasonlóságot mutató koronavírusok széles körben jelen vannak a denevérekben Ázsia számos országában és régiójában”.

Több vizsgálatot végeztek a kutatók

A Thaiföldről, Szingapúrból, Kínából, Ausztráliából és az Egyesült Államokból származó kutatók megvizsgálták a denevérektől, valamint egy Dél-Thaiföldön lefoglalt tobzoskától vett antitesteket.

Így terjedhetett át az emberre

Az antitestek képesek voltak semlegesíteni a járványt okozó vírust, ami ugyancsak alátámasztja, hogy a SARS-CoV-2-vel rokon koronavírusok cirkulálnak szerte Délkelet-Ázsiában. Korábbi tanulmányok azt sugallják, hogy a Sars-CoV-2 természetes hordozója valamilyen állat, a legnagyobb valószínűség szerint denevér lehetett, és a kórokozó egy közvetítő fajon keresztül terjedhetett át az emberre. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt