Kedden 195 ampulla Pfizer/BioNTech vakcina érkezett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet gyógyszertárába – közölte Takács Gábor intézeti főgyógyszerész az M1 aktuális csatornán.

Folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok

A szakember elmondta: tavaly december óta érkeznek vakcinaszállítmányok az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet gyógyszertárába. Eddig kizárólag Pfizer/BioNTech vakcinát szállítottak hozzájuk. Több mint 18 ezer ember beoltására alkalmas ampullamennyiséget adtak már ki az intézeti gyógyszertárból a Korányinak, valamint más kórházaknak, intézményeknek. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több mint 1000 ember beoltására elegendő vakcina érkezett

Takács Gábor hangsúlyozta: folyamatos az ellátás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ végzi a készletgazdálkodást, és minden héten szállítanak. A keddi 195 ampullából – mivel egy ampullából hat adagot lehet felszívni – több mint ezer embert lehet beoltani – mondta.

Ez is érdekelhet:

A tárolás

Hozzátette: az ampullákat az intézeti gyógyszertárban veszik át, megfelelő körülmények között, ultramélyhűtőben tárolják, majd az előzetesen bejelentett igénylés alapján adják ki az osztályoknak vagy más intézményeknek. Miután a vakcinát kivették az ultramélyhűtőből, öt napig 2-8 Celsius fok között tárolható, az oltásokat ennek megfelelően kell szervezni – mondta.

Ezt mondja a főgyógyszerész

Az intézeti főgyógyszerész tájékoztatása szerint a beérkezett vakcinával a kórházban és más intézményekben már azokat oltják, akik az első adagot korábban megkapták, valamint szociális otthonokban élő idősek is kapnak az oltóanyagból.

A dolgozók nagy részét már beoltották

A Korányiban a dolgozók nagy részét már beoltották, szinte csak azokat nem, akik az utóbbi időszakban estek át a koronavírus-betegségen – ismertette Takács Gábor.

300 millió adag vakcinát kötött le az unió

Az Európai Unió egyelőre 300 millió adag vakcinát kötött le, további oltóanyag-mennyiségek 2021-re szóló megrendeléséről egyeztetés folyik a vállalatok és az Európai Bizottság között. A Pfizer és a BioNTech az eredetileg egyeztetett ütemterv szerint teljesíti az EU-ba irányuló szállításokat, a második negyedévtől pedig jelentősen növelik a szállított vakcinadózisok számát – tették hozzá.

Ezt mondja a kormány a brüsszeli vakcina beszerzésről

A brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez.  A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. 

A LikeNews koronavírussal kapcsolatos eddigi híradásait itt éred el!

Érkezett orosz vakcina is

Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány kedden meg is érkezett. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.

Kedvező járványügyi adatok

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március 1-ig meghosszabbította védelmi intézkedéseket. A kormány már készül a fokozatos újranyitásra, és ehhez az emberek véleményét is ki fogja kérni egy online nemzeti konzultáción. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az aktuális járványügyi adatokat itt éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik