6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 115 beteg

Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett. A gyógyultak száma 49 616 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 138 202 fő. Az aktív fertőzöttek 21%-a, az elhunytak 24%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen.  Az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.

Zacher Gábor szerint el kell felejtenünk a karácsonyt

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta Zacher Gábor szerint idén el kellene felejtenünk a karácsonyt.

Felejtsük el a karácsonyt, hogy jövőre lehessen karácsony

Zacher Gábor szerint idén el kell felejteni a karácsonyt, illetve sokkal jobban kellene figyelni arra, hogy betartsuk a szabályokat, amiket a járvány megfékezése miatt hoztak. Az RTL Reggeli című műsorában így fogalmazott: „Szerintem felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy legyen jövőre karácsony, hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért halnak meg, mert nem tartjuk be a szabályokat” – mondta.

A koronavírusba bele lehet halni

A toxikológus elmondta, ebbe a betegségbe bele lehet halni, és nem csak az idősek halhatnak bele. Arról is beszélt, hogyan zajlik a kórházban a munka. Elmesélte például, hogy reggel azért nem szokott inni folyadékot, hogy ne kelljen WC-re mennie, miután beöltözött a védőruhába.

Nem találkoztak az orvosok még ilyen betegséggel

Ez egy olyan betegség, amilyennel eddig még nem találkoztunk, amit nem ismerünk., furcsa, hogy ilyen járvánnyal találkozunk a 21. században. Olyanokat sem tudunk, mi lesz 3-4 hónap múlva, ha valaki átesik a betegségen. Rengeteg olyan dolog van még előttünk, amit nem látunk – folytatta Zacher doktor a Blikk összefoglalója szerint.

Nem tudni mit okoz a jövőben

Nem tudják még, mit okozhat a jövőben. Annyit már igen, hogy szívizomgyulladást okozhat több hónnappal a betegség után. Épp ezért a sportolóknál a gyógyulás után is 3-4 hét kihagyás kell. De azt mondja, volt olyan beteg, akinek idegi szövődménye volt és a lábfejét nem tudja mozgatni.

Mi lesz a karácsonnyal?

A WHO szerint legjobb, ha nem találkozunk a rokonainkkal. „Nincs kockázatmentes lehetőség. Magasabb és alacsonyabb kockázat van” – mondta Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) epidemiológusa a közelgő karácsonyi ünnepekről. 

Nehéz időszak előtt állunk

Arról beszélt, hogy iszonyú nehéz időszak előtt állunk, mert ilyenkor az emberek mindenképp a rokonaikkal töltenék az időt. A koronavírus-járvány szempontjából mégis az a legbiztonságosabb, ha nem találkozunk velük.

Elkaphatják a családtagok

Szerinte mindenkinek magának kell döntést hoznia annak tudatában, hogy megfertőzheti a veszélyeztetett családtagjait, akik akár bele is halhatnak a betegségbe.

Virtuális karácsony

A virtuális karácsonyozást jó megoldásnak tartja. „Ha most nem is tudnak együtt ünnepelni, majd megtalálhatják a módját, ha véget ér ez az egész.”

Online ünnep

Több telekommunikációs szolgáltatónak is vannak olyan csomagjai, amelyek segítségével a rokonok akár ingyenesen is videotelefonálhatnak egymással, így érdemes abban gondolkodni, hogy a nagyszülőkkel az internet segítségével online ünneplünk idén.

Elsőbbséget kapnak a postán az idősek

A nyitást követő első órában elsőbbséget kapnak a 65 év felettiek, ezért nekik azt javasolják, hogy közvetlenül nyitás után érkezzenek –  közölte a Magyar Posta szerdán az állami hírügynökséggel, illetve Facebook-oldalán.

Egyedi várakozási rend

A fertőzésveszély csökkentése érdekében újra bevezetik az egyedi várakozási rendet, azaz annyi ügyfél tartózkodhat a postán, ahány kiszolgáló pult működik. A többieknek a bejárat előtt, egymástól legalább 1,5 méteres távolságra

Határzár

Nem egészen egy hét múlva, november 30-án véget ért volna a határzár Magyarországon, azonban a kormány három hónappal kitolta – derül ki a friss Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

Szeptemberben rendelték el

A határzárat szeptember elején rendelte el a kormány. Már akkor többen rávilágítottak, hogy járványügyi védekezés szempontjából meglehetősen kis hatású a határzár, mert külföldről jóval kevesebben hozták be a vírust ahhoz képest, hogy már az országhatárokon belül mennyien fertőződtek meg.

3 hónapra meghosszabítva

A kormány előbb október 1-jéig tartotta volna fenn a határzárat, aztán módosították a határidőt november elejére, aztán decemberre, és erre jött a mostani, háromhónapos hosszabbítás.

Kiemelt kép: Illusztráció