Nem a mentőknek, hanem az egészségügyi intézményeknek kell elvégeznie a koronavírus tesztet azoknál a betegeknél, akiknél nem sürgős beavatkozást igénylő vizsgálatra vagy beavatkozásra van szükségük.

Május 4-e óta az újjáéledt egészségügyi ellátórendszer nem sürgős beavatkozást igénylő esetben csak negatív koronavírusteszttel rendelkező beteget fogadhat.

Hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy amennyiben közfinanszírozott szolgáltatáshoz kell, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák, vagyis a betegeknek nem kell fizetniük érte, a mintát pedig a mentőknek kell levenniük.

Kedden a Hvg.hu megkeresésére viszont már azt írták, hogy nem fogászati esetben a beavatkozást végző járóbeteg-rendelőnek, kórháznak kell gondoskodnia a mintavételről. A PCR-tesztek eredménye pedig a laboratóriumba való beérkezéstől számítva 24 órán belül elkészülnek.

A hírportál kérdésére, hogy hány napig érvényes egy negatív teszt és hány naponta szükséges tesztelni azt, aki egy több alkalmas kezelésen vesz részt, csak részben kaptak választ. Az EMMI sajtófőnöke időbeli korlátról nem írt, elhúzódó kezelésre viszont azt válaszolta, az orvos kompetenciája, hogy megismételteti-e a tesztet.

A finanszírozással kapcsolatban a minisztérium megismételte, hogy közfinanszírozott szolgáltató esetén a vizsgálatot Egészségbiztosítási Alap állja, a betegnek nem kell fizetni érte, magánrendelésen viszont a szolgáltatót terheli a költség, aki ennek összegét átháríthatja a betegre. Erről részletesen a LikeNews.hu ebben a cikkében írt.

A fogászaton sem kötelező már a teszt

Hétfőről keddre a fogorvosi vizsgálatok szabályait is megváltoztatták. Korábban arról volt szó, hogy minden esetben koronavírus teszt eredményével vehető igénybe a forgorvosi szolgáltatás. Majd a minisztérim egy rendeletben úgy módosított, hogy csak azoknak a pácienseknek kötelező a teszt, akiknek egyértelmű tünetei vannak, vagyis feltehetően koronavírus-fertőzöttek. Az új szabályozásról részletesen a LikeNews.hu ebben a cikkében írt.

Kiemelt kép: hőmérőznek egy beteget a kórház előtt