Június 2-től vissza lehet menni az iskolába, és nyitnak az óvodák, bölcsődék – jelentette be Maruzsa Zoltán.

A járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-étől, a fővárosban június 2-ától visszatérnek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket, nyáron egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le.

Erre szerinte azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott, dolgozniuk kell. A tantermen kívüli digitális oktatás jól működik, ezért a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad, és a tanév hossza sem változik – jelentette be Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár a Facebookon.

Június 2-től ugyanakkor engedélyezik az iskolákban a pedagógusok és a diákok oktatási célú találkozását, kiscsoportos konzultációk és egyéni felkészítés tartását, amennyiben annak célja az elmúlt hónapokban tanultak rendszerezése, megerősítése, az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása.

Engedélyezik a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátást is. Szintén június 2-tól változik a gyermekfelügyelet rendje is. Már nem csak egyes kijelölt intézményekben, hanem valamennyi iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyerekek felügyeletét.

A gyermekeket, tanulókat külön feltételek és igazolások nélkül fogadni kell – mondta az államtitkár.

Ezt a gyermekfelügyeleti rendet az iskoláktól június 26-ig kéri a kormány megszervezni és fenntartani. A felügyeletben részt vevők számára június 2-a és 15-e között elsősorban felzárkóztató, a tanulást támogató foglalkozásokat szervezzenek Maruzsa szerint, majd 15-től 26-ig pedig a következő tanévre készülhetnek fel az iskolákban.

De intézményi hatáskörben napközis táborokat is lehet szervezni a járványügyi szabályok betartása mellett – mondta. A nyári táborokkal kapcsolatban zajlanak még az egyeztetések, ezekről a jövő héten tájékoztat majd a kormány.

Akik részt vesznek a gyermekfelügyeletben, azoknak június 26-ig jár az étkezés az iskolákban, csak június 29-től áll át a rendszer a nyári szünetben alkalmazandó rendre.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI