Szlovákiában csütörtöktől már a 16. életévüket betöltött személyek is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást – jelentette be Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter a Markíza kereskedelmi televízióban nyilatkozva kedden.

Ennyien kaptak eddig oltást

A mintegy öt és fél millió lakosú országban a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint keddig a vakcina legalább első dózisával beoltottak száma 1 millió 35 ezer volt, közülük közel 436 ezren már a második adagot is megkapták. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ez a terv

A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Lengvarsky a kereskedelmi televízióban arról is beszélt, hogy május végéig Szlovákiába közel egymillió adag újabb Pfizer/Biontech oltóanyagnak kell érkeznie, s ennek alapján arra számítanak, hogy június végéig minden, az oltás iránt érdeklődő személyt beolthatnak.

Javulnak az eredmények

Szlovákiában már több mint egy hónapja lassan, de folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, csökken az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma, és hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is. Az NCZI adatai szerint kedden mintegy 1400 beteget kezeltek kórházban a kór miatt, a halálesetek száma pedig 41-gyel 11 572-re emelkedett. 

Ennyi tesztet végeztek

A kór tavaly tavaszi megjelenése óta eddig közel 2 600 000 PCR-tesztet végeztek, amivel mintegy 380 000 személynél mutatták ki a vírusfertőzést. Hétfőn mintegy nyolcezer teszt közel 6 százaléka bizonyult pozitívnak.

Lazítottak

Szlovákiában többhavi folyamatos szigorítás után a múlt héten kezdtek enyhíteni a járványügyi korlátozásokon. Először – a látogatók létszámára vonatkozó feltételek mellett – az üzletek és a szállodák nyithattak meg, majd ezen a héten az éttermek teraszai, illetve egyes régiókban az iskolákban is részben újraindulhatott a tantermi oktatás.

Meghosszabbították a veszélyhelyzetet

A járványügyi adatok javulása ellenére a pozsonyi kormány hétfői – éjszakába nyúló – ülése során ismét meghosszabbította a tavaly október elsején bevezetett vészhelyzet érvényességét. A csütörtöki hatállyal érvénybe lépő intézkedéssel immár ötödik alkalommal hosszabbították meg a vészhelyzetet Szlovákiában, igaz az eddigi 40 napos hosszabbítások után ezúttal csak 30 nappal.

A parlamentnek kell jóváhagynia

Az intézkedés megosztotta a négypárti szlovák kormánykoalíciót. Annak két kisebb, liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) és az Emberekért (Za ludí), nem, vagy csak részben támogatta azt. Az SaS ezzel összefüggésben már egy ideje a gazdasági mobilizációról szóló jogszabály és a járványtörvény módosítását szeretné, mondván, hogy ezek megváltoztatásával lehetne helyettesíteni a vészhelyzet hatályban tartását. A vészhelyzet meghosszabbítását, legkésőbb 20 nappal hatályba lépését követően a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Itthon is oltanak, de egyelőre krónikus beteg gyerekeket

Megkezdték a 16-18 éves korosztály oltását is a Heim Pál gyermekkórházban a koronavírus ellen, de most még csak a krónikus betegségben szenvedőket. A hírről Szabó László, a kórház professzora számolt be az M1 híradójában néhány hete.

Ennyien betegedtek meg akkor

Szabó László akkor elmondta, hogy ötven gyerek sokszervi gyulladással feküdt a kórházban, nekik a fele intenzív ellátásra is szorult, továbbá egy részük tüdőgyulladást is kapott, míg hármuknak a lélegeztetőkészülék nyújtotta segítséget is kellett adni. OLVASD EL EZT IS! Az Európai Unió eljárást indított az AstraZeneca ellen

Eljárás az AstraZeneca ellen

Az Európai Unió jogi eljárást indított az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat ellen a koronavírus elleni oltóanyagának szállításával kapcsolatos késedelmek miatt – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn, a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján. Az AstraZeneca azt közölte később az MTI-vel, hogy maradéktalanul eleget tett az Európai Bizottsággal kötött előzetes adásvételi szerződésnek, és határozottan fog védekezni a bíróságon.

Ezért hozták meg a döntést

Elmondta: a bizottság azért szánta rá magát a jogi lépés megtételére a tagországok nevében, mert a brit-svéd vállalat nem adott kellő időben felvilágosítást arról, miért nem tartja magát a koronavírus ellen az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcinájának szállításáról kötött szerződésekhez. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels