A kutyusok bármikor szívesen esznek abból, amit a gazdájuk ad nekik. Kunyereáló tekintetüknek nehéz ellenállni. Vannak azonban olyan ételek, amelyek nem ártanak a gazdinak, annál problémásabb viszont az ebeknek. Ha nem akarunk állatorvosnál kikötni, kerüljük a fűszeres ételeket, a szálkás halat, az édességet és legfőképpen a csokit. Különösen a kistestű kutyákra nézve veszélyes ez a finomság.

Az a cuki nézés

A kutyák 10 ezer éve gyakorolt nézéssel kunyerálnak a karácsonyi ebédnél, vacsoránál. Nehéz megállni, hogy ne adjunk nekik, de vannak ételek, amelyek szigorúan a tilos kategóriába tartoznak.

Tilos a fűszeres étel

A nehéz ünnepi sültek túl fűszeresek, zsírosak, a kutyának komoly gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhatnak. A pulyka- vagy libasültek csontjai sem a kutya etetőtáljába valók. Könnyen szétforgácsolódnak (különösen főtt állapotban) és komoly sérüléseket okozhatnak a száj belsejében vagy a nyelőcsőben – írja a BalatonKörnyéke.hu hírportál.

A legveszélyesebb édesség

A csokoládé az egyik legnagyobb veszély az ebek számára. Alapvető szabály, hogy minél sötétebb egy csokoládé, annál mérgezőbb, minél kisebb termetű a kutya, annál veszélyesebb rá nézve. Ha észreveszi, hogy kutyája engedély nélkül csokoládét evett, amilyen gyorsan csak lehet, forduljon vele állatorvoshoz. Csak ő tudja megfelelő kezeléssel, például hánytatás, gyomormosás, aktív szén adásával a mérgezést megállítani.

A teobromin fokozza az éberséget

A csokoládé egy teobromin nevű alkaloidot tartalmaz, ami igen toxikus a kutyák (macskák és sok más állat) szempontjából. A teobromin a koffeinhez nagyon hasonló vegyület.

Lassan bontja le a kutyák szervezete

A teobromin – akárcsak a koffein – gátolja az agyban, hogy az éberséget szabályozó adenozin nevű vegyület eljusson a receptoraihoz. Kis mennyiségben a teobromin növeli a pulzust és fokozza az agy oxigén- és tápanyagellátását, a probléma az, hogy ezt az anyagot nagyon lassan bontja le a kutyusok szervezete.

Kutyáknál mérgezést okozhat

A teobromin-mérgezés tünetei 6-12 óra alatt jelennek meg. A tünetek közé tartozik a láz, a hasmenés, a görcsök, a hányás, a szapora légzés és pulzus. Rögtön erre a mérgezésre gyanakodhatunk, ha csokipapírt találunk szétszórva a kutyánk közelében.

Mennyi az annyi

Egy apró csokoládébonbon vagy egyetlen csokis keksz – bár egészségtelen – a közepes vagy nagy termetű kutyáknak rendszerint nem okoz problémát. Egy egész tábla vagy több csokimikulás elfogyasztása azonban veszélyes.

A műcukor sem jó

Az édességnél igaz ez a xilit alapúakra, tehát azok ugyan kalóriaszegények, de ártalmasak. Hasonlóan a mazsolához, szőlőhöz. Hasonló a dió is.

Mi a baj a hallal?

A szálkás hal is kilyukaszthatja a kutya gyomrát, ahogy veszélyes számukra a nyers sertéshús is.

Alkohol, kösz, nem

A végére hagytuk az alkoholt, hiszen az állatok alapból nem isszák meg, de konyakos meggyként akár lenyelhetik. Nagyon nem vicces a részegen dülöngélő és ezáltal mérgezett kutya.

Kiemelt kép: illusztráció