A kutyatartók örültek, amikor Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a december 10-i kormányinfón bejelentette, hogy idén szilveszterkor a kijárási tilalom miatt nem lehet majd tűzijátékot venni, és be fogják tiltani ezek árusítását. Mára kitisztult a kép: ez nem azt jelenti, hogy durrogtatni sem lehet. Közterületen valóban nem, de a teraszon vagy a kertben lehet.

Boltokban lehet venni

A pirotechnikai eszközök árusításával foglalkozó vállalkozások értelmezése szerint ha kihelyezett kontérekből nem is, de üzletekben továbbra is árusíthatóak különböző tűzijátékok.

Udvarban, teraszon lehet tűzijátékozni

A tűzijátékozás tiltása csak a közterületekre vonatkozik, tehát magánterületről, például a kertből vagy az erkélyről simán mehet a rakétázás – írja a Telex.hu.

Csak az árusok nem árulhatnak tűzijátékot és petárdát

A rendőrség azt mondta a december 16-án megjelent kormányrendelet csak az év végi, „ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazást” tiltja, az üzletekből történő árusítást nem.

A rendőrség is megmondta: a kertben lehet tűzijátékozni

Azt is megerősítették, hogy a tűzijátékozás tilalma tényleg csak a közterületekre vonatkozik, vagyis magánterületen lehet rakétázni.

A közterületeket ellenőrzik

„A rendőrség alapvetően a közterületen történő tűzijátékozást ellenőrzi, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja – írták a portálnak.

150 ezres bírság

Aki megszegi a szabályokat és az utcán is rakátázik, az akár 150 ezer forint pénzbírságot is kaphat.

Csak néhány órán keresztül lehet használni

Kizárólag december 28. és 31. között vásárolhatóak pirotechnikai kellékek a kijelölt értékesítési pontokon, viszont felhasználni csak december 31-én este hat órától 1-je reggel hat óráig lehet azokat.

Milliárdos biznisz

Magyarországon több százezren szoktak ilyenkor valami durrogtatni valót venni, tavaly szilveszterkor országszerte 700 helyen árultak pirotechnikai eszközöket, ebben az időszakban keletkezik az évi 2 milliárdos forgalom 70 százaléka.

Kiemelt kép forrása. MTI/Balogh Zoltán