Ismét medvét láttak Nógrád megyében. Most a Váctól légvonalban alig 8 km-re fekvő Alsópetény környékén tűnt fel egy anyamedve a bocsával. A nyomát többen is megörökítették. Egy szakértő szerint a medvék a szlovák területekről jönnek át új életteret keresni.

Medve Vác közelében

Ilyen közel Váchoz most bukkant fel először a ragadozó, melyről többen is állították, hogy látták, amint egy boccsal sétálgatott. Szakemberek szerint nem meglepő, hogy az északi országrészben egyre gyakrabban találnak medvére utaló nyomokat.

Szlovák medvék

“Abszolút elfogadható tény, hogy a szlovák medvék hely hiányában új élőhelyeket keresnek. A második viszont egy sajnálatos szomorú tény, hogy emberek által tenyésztett medvék, de nem csak medvék, hanem farkasok is kerülnek a szabad természetbe” – mondta el az ATV Híradójának Nagy Zoltán, a Nagyvad Vadász és Természetvédő Egyesület elnöke.

Volt aki örült neki

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a medve honnan érkezett. Alsópetényben volt, aki azt mondta, hogy jó hír, hogy medve is van a közelben. “Én örülök neki, hogy a természet egy kicsit visszatér. Szerintem nem kellene bántani, hanem el kell fogadni. Ha nem piszkáljuk, akkor ő sem fog minket” – vélekedik egy helyi lakos.

Csapjanak zajt

Alsópetényben sokan turistáskodnak és mennek az erdőbe gombát szedni. Az önkormányzat ezért azt tervezi, hogy figyelmezteti az erdőbe érkezőket. “Változtassanak a szokáson. Akár hangosan beszélgessenek, vagy énekeljenek zajt csapva, mert a gomba nem fog megijedni, de a medve odébbáll. Gyakorlatilag ugyanezt tudom tanácsolni az idelátogató turistáknak is, hogy most a természet csöndjét egy kicsit meg kell törni” – nyilatkozta Radványi Gábor önkormányzati képviselő.

Legyenek nagyon óvatosak a Börzsönyben

Egyre közelebb kerülnek a fővároshoz a vadon élő medvék. Az Északi-Középhegységben eddig is feltűnt egy-egy példány, de ilyen közel a fővároshoz még nem találtak medvelábnyomot. Azt kérik a kirándulóktól, hogy legyenek nagyon óvatosak a Börzsönyben.

Kiemelt kép: illusztráció