Huszonkét vizsgált virsli közül kettő megbukott a fogyasztóvédelmi ellenőrzésen. A csomagoláson ugyanis más összetétel volt feltüntetve, mint ami valójában a termékben volt.

Szilveszter előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma azt vizsgálta meg, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és a termék címkéjén szereplő tájékoztatás megtévesztő-e.

A huszonkét különböző fajta virsli ellenőrzése a húsipari termékek fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára, szójamentességére terjedt ki.

A két nem megfelelőnek bizonyult virsli közül az egyik zsírtartalma meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A másikban minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje jelenléte, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson.

Ezek megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított, és a címkék lecserélésére kötelezte a gyártókat.

A vizsgált virslik adatai a fogyasztóvédelmi honlapon érhetőek el.

Kiemelt kép: illusztráció/MTI, belső kép: a két termék, amely nem felelt meg a vizsgálaton – Forrás: ITM.hu